Skip to main content

Επιστολική ψήφος: Τα email της Ασημακοπούλου, το διπλό φάουλ και οι ανησυχίες

Έντονες ανησυχίες για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών του Ιουνίου όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον απόηχο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών αλλά και της «νυχτερινής» τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρήθηκε η εσπευσμένη εφαρμογή της διαδικασίας και στις εθνικές εκλογές.

Η συναίνεση που είχε δημιουργηθεί στις αρχές Ιανουαρίου υπέρ της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας)  φαίνεται να συντρίβεται οριστικά στις συμπληγάδες της διαρροής των προσωπικών δεδομένων και της απροειδοποίητης τροπολογίας για εφαρμογή της στις βουλευτικές εκλογές χωρίς δοκιμαστική εφαρμογή σε πρότερη εκλογική αναμέτρηση. Πλέον, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας και καταλογίζει στο υπουργείο Εσωτερικών ότι με τους χειρισμούς του υπονόμευσε την εν λόγω πρωτοβουλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτηματικό για το θέμα της επιστολικής ψήφου

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, επισήμανε ότι η υπόθεση δημιουργεί «ερωτηματικό για το θέμα της επιστολικής ψήφου». Αντίστοιχα, με επίκαιρη ερώτησή της η Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, συνέδεσε τη διαρροή με την ηλεκτρονική εφαρμογή  εφαρμογής για την επιστολική ψήφο.

«Οι καταγγελίες εμπλέκουν σαφώς το Υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε η κυρία Πούλου και σημείωσε ότι οι ομογενείς καταγγέλλουν ότι τα mail που δέχθηκαν «είχαν δηλωθεί από τους ίδιους στο Υπουργείο, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την επιστολική ψήφο. «Το κράτος δικαίου δεν αντέχει ακόμη ένα χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» συμπλήρωσε η κυρία Πούλου.

ΠΑΣΟΚ:  Το κυβερνητικό ατόπημα υπονομεύει την επιστολική ψήφο

Για υπονόμευση της επιστολικής ψήφου έκανε λόγο από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι αναφέρουν ότι ήρθαν σε επικοινωνία με την πλατφόρμα και έδωσαν μόνο εκεί ως στοιχείο επικοινωνίας το συγκεκριμένο email» κατήγγειλε. Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης για το τι συνέβη. «Θα πρέπει η κυρία Κεραμέως να απαντήσει ευθέως και όχι να κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα σε ένα μείζον θεσμικό και ηθικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

ΚΚΕ: Μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των εκλογών

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα στην Κομισιόν προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που εγείρεται ενόψει εκλογών. «Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου» κατήγγειλε το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εκλογών

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «εξοργιστικές αποκαλύψεις» που όπως κατήγγειλε «τεκμηριώνουν τα δόλια σχέδια της ΝΔ που θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εκλογών». «Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης, καθώς έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ – τον οποίο καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – είναι ουσιαστικά προαναγγελία εκλογικής νοθείας» συμπλήρωσε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Νέα Αριστερά: Η χρήση προσωπικών δεδομένων επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα

Σε παρέμβασή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κώστας Καρπόζηλος υπογράμμισε προειδοποιητικά ενόψει των ευρωεκλογών πως «ξέρουμε διεθνώς ότι η χρήση προσωπικών δεδομένων έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εκλογικών αποτελεσμάτων». «Το σκάνδαλο αυτό ήρθε στην επιφάνεια από τη δράση και την καταγγελία επώνυμων πολιτών. Πολιτών που έχουν κουραστεί η ελληνική πολιτεία να τους φέρεται σαν υποτελείς, σαν εκλογική πελατεία, σαν “παιδιά”» συμπλήρωσε.