Skip to main content

Aτοπήματα και ανομήματα του Δημ. Μαρκόπουλου – προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επιστολή-καταγγελία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μελών της Επιτροπής ότι από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία

Την προσεχή Δευτέρα, 11 Μαρτίου θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, τα οποία θα πρέπει να έχουν κατατεθεί την Παρασκευή.

Χωρίς εκπλήξεις, αναμένεται να επικυρωθεί το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ, το οποίο δεν θα διαπιστώνει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερα καθώς με πρωτοβουλία του προέδρου της εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλου δεν συζητήθηκε καν η δικογραφία της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας που απήγγειλε κατηγορίες σε 23 άτομα για την περίφημα σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ και ζητούσε να ελεγχθούν για πιθανές ευθύνες, δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών-ο Κώστας Αχ, Καραμανλής και ο Χρήστος Σπίρτζης – για το ανεκτέλεστο έργο αναβάθμισης υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων.

Ο κ. Μαρκόπουλος επίσης δεν κάλεσε κανέναν από τους μάρτυρες που είχε καταθέσει ή είχε υπονοήσει ότι βλέπει ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αρνήθηκε μάλιστα να συζητηθεί η δικογραφία από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, που ερευνά την τραγωδία. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φ. Τσαλίδη, τον οποίο είχε αρνηθεί να καλέσει στην Εξεταστική ο Δ. Μαρκόπουλος.

Ο κ. Τσαλίδης έχει καταθέσει όμως ότι αρκετές φορές στη διάρκεια της θητείας του, και τελευταία φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ενημέρωνε και μάλιστα γραπτώς, με επιστολές του, τον τότε υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την άθλια κατάσταση του δικτύου.

Όλα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες, που ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από το βιαστικό κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής από τον κ. Μαρκόπουλο.

Πάνδημη απαίτηση η αλήθεια

Ηδη, με επιστολή τους προς τον  Δημήτρη Μαρκόπουλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, υπογραμμίζουν ότι από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία και ότι η χορήγηση τους είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί το σύνολο τις δικογραφίας στην Εξεταστική

«Η πάνδημη απαίτηση για την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών καθιστά επιβεβλημένη την διαβίβαση  στη Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά παραλλήλως με την Ελληνική δικαιοσύνη τις συνθήκες του εγκλήματος, κάθε αποδεικτικού στοιχείου προκειμένου η Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της χωρίς εμπόδια και προσκόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προσπάθεια να δυσχερανθεί το έργο της», αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, Γιώργος Νικητιάδης και Απόστολος Πάνας.

Δυστυχώς, οι κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, στις οποίες ευθέως παραπέμπουν οι χειρισμοί του προέδρου της Εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλου, θα ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά που καίει στη συλλογική συνείδηση. Πολύ περισσότερο, που ο κ. Μαρκόπουλος εκλέγεται βουλευτής σε μια λαϊκή γειτονιά, όπως η Β` Πειραιά!

Όταν μάλιστα όλοι-με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -συμφωνούν πώς «δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».