Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην πρεμιέρα της συζήτησης στη Βουλή 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κ. Πιερρακάκης: Αυξάνουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες - Αντιπολίτευση: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός «αντισυνταγματικού» ν/σ που πρέπει να αποσυρθεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε το «ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο» που προωθείται, επαναλαμβάνοντας πως η κυβερνητική ρύθμιση θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, όπως τόνισε, επικαλούμενος και το σχετικό παράδειγμα της Κύπρου, θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Κ. Πιερρακάκης: Ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει

Ο υπουργός Παιδείας παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε […] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, «όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Η χώρα, επισήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται διότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτό το νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Φεστιβάλ υποκρισίας»

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουμε σήμερα 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας, ενώ στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα «που κάνουμε ότι δεν υπάρχει»: Έχουμε 33 κολέγια, με 32.000 σπουδαστές, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί; Ήταν απόφαση της Βουλής; Όχι. Συρθήκαμε από την ενωσιακή νομολογία, παρατήρησε ο κ. Πειρρακάκης, προσθέτοντας ότι, πλην του λεγόμενου ακαδημαϊκού δικαιώματος, όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί ήδη και είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Αυτό έγινε ερήμην μας, επειδή μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό, είπε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το ‘Ελ Ντοράντο’ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Φουντώνει η «γαλαζοπράσινη» κόντρα

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτειακή εκτροπή

Σφροδρή κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δ. Καλαματιανός, τονίζοντας πως «το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους. Έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτειακή εκτροπή» με τον συνάδελφό του Παύλου Πολάκη να λέει ότι η κυβέρνηση στέλνει «πελατεία» στους χρηματοδότες της.

Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφρ. Κτενά.

Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση, παρατήρησε με τη σειρά της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη.

Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια είπε ο βουλευτής της Κ.Ο. Νίκη Σπ. Τσιρώνης.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τέλος ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σ. Μπιμπίλας, ζητώντας να αποσυρθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ