Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Φουντώνει η «γαλαζοπράσινη» κόντρα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κυβέρνηση: Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Ανδρουλάκης: Εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με αιχμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η κυβέρνηση καταλογίζει «παρωχημένο λόγο» και υιοθέτηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει «εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων».

Ν. Ανδρουλάκης: Εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων

Απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης για την απόφαση το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε πως έχει αλλάξει η θέση του κόμματος. «Συμφωνούμε – και το λέω και σήμερα από εδώ – να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

«Τα μεγαλύτερα μη κρατικά παγκοσμίως πανεπιστήμια ποια είναι; Είναι ιδιωτικά; Όχι. Το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη; Τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους» αντέτεινε. «Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» διερωτήθηκε, υποσημειώνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για κερδοσκοπικό μητρικό εταιρικό σχήμα.

Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι «κάνει διευθέτηση συμφερόντων». «Εκμεταλλεύονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και να επιτρέπονται – όχι να απαγορεύονται, εμείς είμαστε σοσιαλδημοκράτες, συνδιαμορφωτές-. Δηλαδή να συνδιαμορφώσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπονται τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» συμπλήρωσε.

«Το Anatolia δεν είναι ένα πάρα πολύ καλό ίδρυμα; Το Deree, μαζί με το Alba, δεν είναι πολύ καλά; Ο νόμος του κ. Πιερρακάκη τους λέει: “αν θέλετε να μπείτε στο παιχνίδι των πανεπιστημίων, βρείτε ένα ξένο σύστημα για να μπείτε μέσα”. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων» κατήγγειλε, ξεκαθαρίζοντας πως «συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι».

«Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;» συνέχισε.

Δήλωσε ακόμη πως ο ίδιος δεν θα συμμετέχει «σε αυτόν τον λαϊκισμό». «Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα. Στην Κύπρο, το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως επιχειρηματολογεί ο Υπουργός. Και κάτι τελευταίο: στην Ευρώπη το 85% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% σε μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά. Τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα και παντελώς άγνωστα. Να το λέμε λοιπόν αυτό για να ξέρουμε που πάει την παιδεία η Νέα Δημοκρατία, την πάει εκεί που έχει πάει και την υγεία, στην απαξίωση, στις ανισότητες κι εμείς επειδή έχουμε μια άλλη ιδεολογία δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

Π. Μαρινάκης: Παρωχημένος λόγος, άνευ επιχειρηματολογίας

Από την πλευρά του, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη πως «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Αντικρούοντας την κριτική στο νομοσχέδιο, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα βάζει τα πιο αυστηρά κριτήρια, ότι μιλάμε για πάνω από ένα δισ. χρηματοδοτηση στα δημόσια πανεπιστήμια με τον νόμο αυτό και ότι ο έλεγχος αν πληρούνται οι προδιαγραφές θα είναι από την ΕΘΑΑΕ, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, και από τον ΕΟΠΠΕΠ δεν θα μιλάμε για κάποιο πανεπιστήμιο».

«Στο τέλος της ημέρας η κομματική αντιπαράθεση αυτούς οι οποίοι ψηφίζουν, αυτούς οι οποίοι μας βλέπουν, τους Έλληνες πολίτες, δεν τους ενδιαφέρει και πάρα πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι χάθηκαν τόσα πολλά χρόνια και στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων» παρατήρησε και επανέλαβε πως «εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, όλες τις δεκαετίες, ενώ ήθελαν ενδεχομένως να σπουδάσουν στη χώρα τους, να δώσουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, να μείνουν εδώ και να δουλέψουν στη συνέχεια, δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί δεν είχαν ίσως τόσα λεφτά όσα κάποιοι εξ αυτών, που μπορεί να είναι και στον χώρο της Αριστεράς, τα είχαν για να πάνε στο εξωτερικό».

«Προφανώς, ακόμα θα μπορεί κάποιος να πάει στο εξωτερικό, δεν απαγορεύεται κάποια δυνατότητα, δεν απαγορεύεται σε κανέναν να έχει μία δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 40.000 Έλληνες είναι στο εξωτερικό και σπουδάζουν, περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, όχι κατ’ αναλογία, απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία. Δεν μπορεί να είναι όλοι λάθος σε όλο τον κόσμο, παντού κι εμείς να είμαστε οι σωστοί. Κάπως πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε λίγο την αυτοκριτική μας και να κοιτάξουμε την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έστρεψε τα βέλη του προς τη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας: «Δείτε τι κάνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάει να κάνει μια ανταλλαγή ατζέντας». Η σύγκρουση αναμένεται να κλιμακωθεί στον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

naftemporiki.gr