Skip to main content

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ

Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύθηκε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

Στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και υπέβαλαν προτάσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύθηκε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προσήλθε με συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Όπως είπε, πρόκειται για 19 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, σε απλοποίηση και επιτάχυνση των ελέγχων, στην ευελιξία για κατανομή ανεκμετάλλευτων κονδυλίων και στην απλούστευση διαδικασιών για τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού.

Υπενθύμισε, δε, ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας συνεδρίασαν οι υπουργοί Γεωργίας της EU-MED9.

«Επιθυμία όλων να να χυθεί άπλετο φως για τα Τέμπη»

Ερωτηθείς για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «επιθυμία όλων μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να έχουμε την ταχύτερη και δικαιότερη απονομή δικαιοσύνης».

Ζήτησε, δε, να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Από πολιτικής πλευράς, όπως είπε, «κανείς ως τώρα δεν έχει βρεθεί να αποδείξει με στοιχεία και όχι πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα ότι η κυβέρνηση είτε νομοθέτησε είτε ενήργησε με σκοπό να κρύψει αδυναμίες ή να συγκαλύψει με οποιονδήποτε τρόπο». «Η Δικαιοσύνη ερευνά, ολοκληρώνεται και μια διαδικασία στη Βουλή, ας περιμένουμε τις εξελίξεις» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε: «Δεδομένη θεωρείται η στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι καταψηφίζει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αναφέρονται στο ΕΑΠ και τις οποίες ο ίδιος πρότεινε.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι

“Στο Παρίσι μετέβη χθες ο Πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία».

Διαβεβαίωσε παράλληλα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι  δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, παρατείνεται η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες από την Ουκρανία στην χώρα μας.

Για την επιχείρηση «Ασπίδες» και το ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε χθες, υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση καθώς στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, συνολικού ύψους 2,1 δισ., προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 800 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι προκηρύξεις ύψους  700 εκατομμυρίων βγήκαν στον αέρα το τελευταίο 6μηνο του 2023. Πρόκειται για προμήθειες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλωτών μέσων διάσωσης και μεταφοράς, πυροσβεστικών οχημάτων, drones κ.α.

 Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός στόχος είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχει προκηρυχθεί σε διαγωνισμούς όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

Για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης των συνταξιούχων

Άνοιξε χθες η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν από δω και πέρα θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων. Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορούν να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι από την παρακράτηση του 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως: τα άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. 

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές.

Η Ελλάδα, προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ, η οποία συνοψίζεται σε 19 συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν:

  • Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
  • στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
  • στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
  • στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
  • στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
  • στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ.

Με  πρωτοβουλία της Ελλάδας συνεδρίασαν και  οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την αποδέσμευση δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού προχωρά με την έναρξη των ψηφιακών επιδόσεων ποινικών εγγράφων.  Συγκεκριμένα, ψηφιακά θα γίνονται οι επιδόσεις

  • των ποινικών διαταγών,
  • των αποφάσεων Λιπομαρτύρων και
  • των κλήσεων Μαρτύρων.

Πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία, με την οποία μειώνεται η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών, καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επιπλέον, με τη μεταρρύθμιση αυτή αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού,  ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων των τριών αυτών ποινικών εγγράφων, τα οποία ετησίως αγγίζουν περίπου τις 170.000, αναμένεται να απελευθερωθεί περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού, που απασχολείται αυτή τη στιγμή στις επιδόσεις. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ενδεικτικά το 2023 επιδόθηκαν σχεδόν 1.200.000 έγγραφα ποινικής, αστικής, διοικητικής, στρατολογικής φύσεως.

Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

Για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις για την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 1.213 θέσεων μόνιμου προσωπικού, αριθμός που προέκυψε έπειτα από την υποβολή αντίστοιχων αιτημάτων στην οποία προχώρησαν οι Δήμοι, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως τόνισε και η αρμόδια Υπουργός Νίκη Κεραμέως: «Βασική μας μέριμνα είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι Πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε πράξη τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας, για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια, μέσα από μία καθαρά αξιοκρατική και πλήρως αμερόληπτη διαδικασία υπό τον Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να συνδράμουμε τους Δήμους στο απαιτητικό έργο που αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τους».

Για το επίδομα παιδιού

Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Μαρτίου. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το φετινό έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Για το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

20 νέοι Δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, από τους οποίους οι μισοί είναι Δήμοι της Θεσσαλίας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel». Παράλληλα ενισχύεται ο αριθμός των γευμάτων στους Δήμους που αποδεδειγμένα έχουν αυξημένες ανάγκες. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκ. ευρώ. για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε περισσότερους από 231 χιλιάδες μαθητές από 217 χιλιάδες που στηρίζει σήμερα το πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα, μετά από αυστηρή ιεράρχηση αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων προστέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας οι δήμοι Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Μουζακίου και Πύλης.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των γευμάτων που παρέχονται σε σχολεία των δήμων Βόλου, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Σοφάδων.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός  με τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν.

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση”.