Skip to main content

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι «κόντρες» μεταξύ Πειραιώς και Χαρίλαου Τρικούπη συνεχίζονται

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση», ενώ την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση επισημαίνεται  πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων. Όσον αφορά τη ρύθμιση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμιο υπενθυμίζεται από τους «γαλάζιους» πως 40.000 είναι οι Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

«Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Παραμένουμε από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση» έχει πρόσφατα τονίσει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την λειτουργία των μη κρατικών, με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε όσον αφορά στο νομοσχέδιο  πως  «δεν θα το ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει  και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην  ανάγκη να στηριχθούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η αναφορά  του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε πάντως αντίδραση από την πλευρά της  Νέας Δημοκρατίας που εξαπολύει πυρά προς  τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επεσήμανε πως ο κ. Ανδρουλάκης «επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να μιλήσει με όρους 2024 και όρους παρόντος και μέλλοντος, να επιστρέψει στο παρελθόν και να μιλήσει ως γραμματέας φοιτητικής παράταξης της δεκαετίας του ΄80». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως επικαλείται ως αιτιάσεις καταψήφισης τρία πράγματα που το νομοσχέδιο τα έχει ήδη προβλέψει και τα έχει ήδη λύσει και αυτό σημαίνει ότι απλά βρίσκει προφάσεις.

Με αφορμή την κριτική που ασκείται  από την κυβερνητική πλευρά ο Στέφανος Παραστατίδης, τομεάρχης παιδείας του  ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει πως «το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εισηγείται την ίδρυση όχι  πανεπιστημίων, αλλά «παραρτημάτων» που στην ουσία είναι franchise κολλέγια, κερδοσκοπικών μητρικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με επιχειρηματικά funds, αποκλειστικά για σχολές υψηλής ζήτησης και μόνο στην Αθήνα. Παλινωδία, λοιπόν, θα ήταν να συνεργήσουμε στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Το «τοπίο» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Δεν πρόκειται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Τώρα μένει να φανεί αν θα υπάρξουν και κάποιοι άλλοι βουλευτές που θα πάρουν αποστάσεις για το εν λόγω θέμα αλλά και αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πολιτική αντιπαράθεση και μετά την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Κόντρες» μεταξύ Πειραιώς και Χαρίλαου Τρικούπη είχαν υπάρξει και μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. «Γαλάζια»  στελέχη  σχολίαζαν πως από το κυβερνών κόμμα  ψήφισε το 68% ενώ από  το ΠΑΣΟΚ το 60 %. Και προσέθεταν πως το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί  τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως όποια επιχείρηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για αριθμητικές συγκρίσεις  είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη. Και σημείωναν πως το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και 20 βουλευτές καταψήφισαν