Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Στις πορείες απαντάμε με πράξεις που δείχνουν σεβασμό

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ειδικά για τους αγρότες, είπε ότι εφαρμόζεται μια πολιτική που απαντά στα περισσότερα από τα αιτήματά τους

«Στις πορείες και τα αιτήματα απαντάμε με πράξεις και οι πράξεις δείχνουν σεβασμό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, των φοιτητών και των υγειονομικών.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά με τις κινητοποιήσεις, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν θα κλείσει τα αυτιά της ή τα μάτια της στα αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων, τα αξιολογεί και ειδικά όταν οι κινητοποιήσεις διέπονται από σεβασμός προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό».

Ειδικά για τους αγρότες, είπε ότι εφαρμόζεται μια πολιτική που απαντά στα περισσότερα από τα αιτήματά τους. Αναφέρθηκε, δε, στις φορολογικές ελαφρύνσεις και τη στήριξη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το ρεύμα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Για τους φοιτητές, είπε πως «ό,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον την πλειοψηφίας. Προφανώς θα υπάρχουν πάντα μειοψηφίες φοιτητών εντός ή εκτός εισαγωγικών που ζουν για να κάνουν πορείες χωρίς αιτήματα, χωρίς να μηδενίζω συνολικά όσους διεκδικούν τα αιτήματά τους».

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, είπε ότι «αντιλαμβάνομαι πλήρως τα παράπονα και αιτήματά τους. Ήμασταν οι πρώτοι που παραδεχθήκαμε ότι το ΕΣΥ είναι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας. Καταφέραμε μαζί με τους υγειονομικούς και τους πολίτες να το κρατήσουμε όρθιο κατά την πανδημία. Τώρα υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που βελτιώνει το ΕΣΥ, με 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, απογευματινά  χειρουργεία, ενιαία λίστα χειρουργείων, ενιαία λίστα φαρμάκων, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας».

«Ασφαλείς δικλείδες για τα απογευματινά χειρουργεία»

Για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε ότι υπάρχουν ασφαλείς δικλείδες για λειτουργία τους και τόνισε ότι θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο είναι λειτουργικό. Όπως ανέφερε, βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ασθενείς θα χειρουργούνται γρηγορότερα, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη να μην μειωθεί ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων. Επιπλέον, θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα οι γιατροί και νοσηλευτές. Ο κυβερνητικός τρόπος ανέφερε σε αυτό το σημείο ότι πολλές προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες και τόνισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι αποτελεσματικός τρόπος για να λυθεί το ζήτημα.

«Ασόβαρες δικαιολογίες Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι «ψάχνει ασόβαρες δικαιολογίες» για να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Τον κατηγόρησε, δε, ότι «στα λόγια είναι προοδευτικός, αλλά στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι όσα επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και έκανε λόγο για στείρα αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, αλλά λέει ότι θα το καταψηφίσει» σημείωσε και επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των πολιτών και των φοιτητών ζητεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Δεν υπήρξε πίεση στο δικαστήριο»

Αναφορικά με τη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ και την παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι κάθε δίκη είναι ανοικτή στο κοινό, άρα αυτό δεν είναι παρέμβαση στο κράτος δικαίου. Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι δεν υπήρξε πίεση προς το δικαστήριο και τόνισε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω εν εξελίξει δίκη».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «το να προέρχονται οι καταγγελίες από ανθρώπους που στοχοποιούν δικαστές και δημοσιογράφους και θέλουν να ελέγξουν τη δικαιοσύνη, είναι τουλάχιστον ειρωνικό». Επανέλαβε, δε, ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και παίρνει τις δικές της αποφάσεις.

«Κρίσιμη η μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα»

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε κρίσιμη τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίζεται στη Βουλή, τονίζοντας πως υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είχε μετατρέψει τις ιδεοληψίες του σε νομικό κείμενο, μείωσε τις ποινές για βαριά εγκλήματα, άνοιξε παράθυρα για αποφυλακίσεις εγκληματιών».

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία

«Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του δήλωσε: «Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Τόνισε ακόμα, τις προοπτικές για την περαιτέρω δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ινδίας.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων λέγοντας: «η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Ινδία -και μιλώ για την Ευρώπη- θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Και αυτό οπωσδήποτε ισχύει για τη χώρα μου. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός μίλησε σε ελληνο- ινδικό επειχειρηματικό φόρουμ.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κατατίθεται σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για την βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες. Μέσα από το νομοσχέδιο, το 70% του οποίου αφορά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δις. Ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης

 • Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
 • Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.
 • Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
 • Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 • Όλα τα Πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 • Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

40.000 Έλληνες φοιτητές αυτή τη στιγμή σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ένας αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες, στην Ισπανία για παράδειγμα είναι 35.000 και στην Πορτογαλία 13.000.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση με στόχο την παροχή δυνατότητας στους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν από την χώρα μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για τον Ποινικό Κώδικα

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της ποινικής δίκης, την προστασία των ανηλίκων, τον εξορθολογισμό των ποινών και την αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Η μεταρρύθμιση κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, αντιμετωπίζεται η «μικρομεσαία» εγκληματικότητα με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών. Για παράδειγμα:

 • Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
 • Σε ποινές φυλάκισης από 2 έως τρία έτη, αλλά και στις ποινές άνω των 3 ετών θα προβλέπεται έστω και μερική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε ποινές φυλάκισης έως δύο ετών θα αποτελεί προτεραιότητα η έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους, όπως η κοινωφελής εργασία, η μετατροπή της ποινής σε χρήμα και η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.
 • Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).
 • Η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των προτεινόμενων διατάξεων περιλαμβάνουν:

 • Την άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους ή η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα όλων των ειδικών ποινικών νόμων.
 • Την πρόβλεψη υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:

 • Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.
 • Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.
 • Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.
 • Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.

Για την επιστολική ψήφο

Μέσα σε τρεις ημέρες καταχωρήθηκαν πάνω από 9.300 αιτήσεις από Έλληνες εκλογείς από 67 χώρες για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29 Απριλίου ακόμη και τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στοιχείων.

Με αυτή τη μεταρρύθμιση ενισχύουμε τα θεσμικά εργαλεία για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης να διευκολύνει τους πολίτες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε ένα μέτρο το οποίο διευρύνει τη Δημοκρατία.

Για τα νέα λεωφορεία

Υπογράφηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμβαση για την απόκτηση 100 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου. Μέσα στο 2025, το σύνολο αυτών των οχημάτων θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας.

Ο στόλος των λεωφορείων ανανεώνεται και η υπογραφή της σύμβασης αυτής αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στόχος του Υπουργείου είναι η δρομολόγηση προμήθειας 1.300 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία πρόκειται να αναβαθμίσουν τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε συνδυασμό με την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία σε λίγους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια εποχή πιο πράσινη και πιο βιώσιμη στις συγκοινωνίες.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις». Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων -ακόμη και ατομικών- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31.12.2023.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα των πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας που λαμβάνουμε, που αποσκοπούν σε ένα πιο αποδοτικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον εθνικό σύστημα ενέργειας.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κατάρ

Αύριο κατά την επιστροφή του από την Ινδία ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Κατάρ, όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί».