Skip to main content

ΚΑΠ: Αλλαγές ζητούν οι υπουργοί Γεωργίας 9 χωρών του νότου της Ε.Ε. – Η κοινή δήλωσή τους

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 26 Φεβρουαρίου η νέα συνεδρίαση της EU MED-9

Τη δέσμευσή τους για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της Ε.Ε. για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ομάδας των χωρών μελών της Ε.Ε. του Νότου, έγινε στις 24 Ιανουαρίου ύστερα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσε τα σημαντικά ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, οι εννέα υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους εν όψει της πρωτοβουλίας της Βελγικής Προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών της EU MED-9, η οποία εκδόθηκε σήμερα, αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς, οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας και οι εκπρόσωποι των χωρών της Ελλάδας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιανουαρίου 2024, για πρώτη φορά ως EU MED-9. Συζητώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο τομέας τροφίμων, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τη Μεσογειακή περιοχή, επαναβεβαιώνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουμε την επιδεινούμενη συχνότητα και ένταση φαινομένων, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις χώρες μας.

Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της ΚAΠ. Ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Δεσμευόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γεωργικού και αλιευτικού τομέα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι την τροφική κυριαρχία στην Ε.Ε. και εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα φτάνουν στους καταναλωτές σε λογική τιμή. Αυτή η Υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Αγρότες: Στην Αθήνα τα τρακτέρ – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο (φωτογραφίες – βίντεο)

Στην Αθήνα τα τρακτέρ

Υπενθυμίζεται ότι με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα συρρέουν στην Αθήνα οι αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Σύνταγμα.

Στόχος του συλλαλητηρίου, που αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τους αγρότες, θα φτάσουν στην Αθήνα περισσότερα από 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη για τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κομβόι των τρακτέρ αναμένεται να βρίσκεται στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιηθεί πορεία έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Αναλυτικά, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Τα μέτρα της τροχαίας για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα – Οι δρόμοι που θα είναι κλειστοί (χάρτης)