Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο Star: Ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα»

Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Αναφερόμενος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, εκτίμησε ότι θα δούμε μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους αγρότες να συνεργαστούν με την αστυνομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες. «Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: «Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό.

Την ώρα που το κονβόι των τρακτέρ βρίσκεται στον δρόμο μια μέρα πριν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκτασή του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες», διαμηνύει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».

«Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει», ανέφερε.

Μιλώντας για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε καθοριστικά μέτρα και παρεμβάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Έδωσε έμφαση στα πρόστιμα σε εταιρείες, τα οποία είναι πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Δήλωσε ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας ανήκει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους ελέγχους από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., στις παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι, στους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους πχ στο βρεφικό γάλα, στο «μείον 5%», στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

«Πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό.

«Η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πολλοί βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ΄ αναλογία, στον κατώτατο μισθό.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και αναφέρθηκε και στη ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο.

«Η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο».

«Τα ενοίκια είναι μεγάλο πρόβλημα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση εξήγγειλε έκτακτη αύξηση του επιδόματος γέννας, αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023. «Το γνωρίζουν δηλαδή οι γονείς που γέννησαν παιδιά ότι θα πάρουν και ένα πρόσθετο βοήθημα, πέραν των 2.000 ευρώ που ήδη έχουν πάρει. Και φυσικά αυτοί που θα γεννήσουν παιδί το 2024 θα δουν αυξημένη αυτή την ενίσχυση, το επίδομα το οποίο δώσαμε. Δώσαμε έκτακτες αυξήσεις στους γιατρούς για τις υπερωρίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί σε ετήσια βάση ένας γιατρός να κερδίσει μέχρι και 2.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Όλα αυτά είναι από το, θα έλεγα, πλεόνασμα του Προϋπολογισμού», σημείωσε και τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω», πρόσθεσε.

Για το στεγαστικό ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα ενοίκια είναι μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και σε σειρά από προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και δίνουν την δυνατότητα ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων, ώστε αυτά να διατεθούν στην αγορά τα οποία, είπε, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 700.000. «Και ξέρετε, ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν από δύο-τρία χρόνια έλεγε «πού να βάλω λεφτά τώρα να το φτιάξω αυτό το διαμέρισμα αφού και να το νοίκιαζα χαμηλό ενοίκιο θα έπαιρνα». Τώρα, τα ενοίκια έχουν ανέβει. Άρα, περισσότερο έσοδο για τον ιδιοκτήτη με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος. Αρχίζει να έχει νόημα αυτό το κλειστό διαμέρισμα να το επισκευάσει κανείς, να το αναβαθμίσει ενεργειακά», συνέχισε.

Είπε, επιπλέον, ότι ο ΟΠΕΚΑ διαθέτει σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες, ενώ η κυβέρνηση αύξησε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές.

«Αλλά θα κάνουμε και άλλα πράγματα. Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa πια στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και λογικά θα πάει στις 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια», συμπλήρωσε.

Είχε έρθει η ώρα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αναφερόμενος στο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τόνισε ότι είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της. Πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο και δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

«Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου. Και νομίζω ότι πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα. Και αυτό είναι μία κατάκτηση όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοκρατία συνολικά», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε αυτή την -πιστεύω- σημαντική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και νομίζω ότι, ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί άνθρωποι οι οποίοι είχαν θέσει, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια ικανοποίηση, μια χαρά.

«Δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία»»

Για το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

«Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του και πως θα επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο, ειρήσθω εν παρόδω, το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε. Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια», τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων» απάντησε πως δεν το πιστεύει και πως αναρωτήθηκε γιατί αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει γιατί αυτό να υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής; «Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας. Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον σε πάρα πολλά επίπεδα. «Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι’ αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία: «Η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς, ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται.

Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.