Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Έτοιμη για αναχώρηση η «ΥΔΡΑ»

Θέμα ημερών η αναχώρηση για την Ερυθρά Θάλασσα

Ετοιμάζεται η «ΥΔΡΑ» να αναχωρήσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» καθώς σήμερα πραγματοποιείται δοκιμαστικός απόπλους της φρεγάτας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες -και αν όλα εξελιχθούν ομαλά κατά τον δοκιμαστικό απόπλου-  δεν αποκλείεται να αναχωρήσει ακόμη και έως το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα και επιχειρησιακός διοικητής έχει οριστεί ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, μετα από πρόταση που είχε υποβάλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και αποδέχθηκαν οι ευρωπαίοι ομόλογοί του.

Επιπλέον σε θέση ευθύνης «εν πλω» της αποστολής θα βρίσκεται η Ιταλία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τη ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα όπως αναμενόταν.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Σύμφωνα με της DW, δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα.

Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα προστασίας των πλοίων που δέχονται επιθέσεις όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Η διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι ένα έτος με δυνατότητα παράτασης.

Ζ. Μπορέλ: «Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας»

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι «Με την έναρξη της EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο εξαιρετικήw στρατηγικής σημασίας. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας».

Φον ντερ Λάιεν: «Βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα»

Την έναρξη της επιχείρησης χαιρέτησε με ανάρτησή της στο Χ, (πρώην twitter), η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Κομισσιον, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας. Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Η επιχείρηση θα λάβει χώρα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.