Skip to main content

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια στον προϋπολογισμό

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ξεκινά ο διάλογος για το 2025 για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι για το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για φέτος. Όπως σημείωσε, αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για πετρέλαιο και ρεύμα τη συγκεκριμένη περίοδο, το έχει ήδη κάνει.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πάντως ότι ξεκινά το συντομότερο η συζήτηση για το 2025, για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι, σε ό,τι αφορά ευρύτερα τα αγροτικά ζητήματα, η κυβέρνηση εργάζεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους αγρότες και συνεχείς συναντήσεις.

Σημείωσε επιπλέον ότι «εδώ είμαστε να ακούσουμε τα αιτήματά τους», εφόσον υπάρξει αίτημα συνάντησης αγροτών με κάποιον υπουργό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους στην Αθήνα.

«Δεν θα μπούμε σε διαδικασία απάντησης στον πρώην πρωθυπουργό»

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «δεν θα μπούμε σε διαδικασία απάντησης σε έναν πρώην πρωθυπουργό», επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς εκφράζει τις απόψεις του.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εξ αρχής δηλώσει ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

«Διάλογος με Τουρκία, χωρίς διάθεση υποχώρησης»

Σε ό,τι αφορά με τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Αθήνα πιστεύει στον διάλογο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

Όπως πρόσθεσε, ο διάλογος αξιολογείται διαρκώς και η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα.

«Ξεκινά με άμεση εφαρμογή η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους παραχώρησαν πριν λίγη ώρα συνέντευξη Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τον εκσυγχρονισμό της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. «Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο» ανέφερε.

Όπως τόνισε, μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται:

  • Διαφάνεια
  • Διασφάλιση Ποιότητας
  • Διασφάλιση Υγείας
  • Προσβασιμότητα
  • Αποτελεσματικότητα
  • Συντονισμός Περίθαλψης

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση, τόσο των καθυστερήσεων όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου το Υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις.

Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

  • Ο πρώτος στη διασφάλιση της ορθής τήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθηση της.
  • Ο δεύτερος, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της με προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίηση της.

Για την εύρυθμη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της Λίστας Χειρουργείων θεσμοθετήθηκε η νέα Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα και θα είναι σε πλήρη ισχύ εντός των επόμενων εβδομάδων, τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Με στόχο την μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση, ξεκινά με άμεση εφαρμογή η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου. «Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης, «η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ».