Skip to main content

Γ.Γ. υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Naftemporiki TV: Προσπαθούμε από κοινού να λύσουμε τα προβλήματα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε μειώσεις οι οποίες φτάνουν και ξεπερνούν το 40% της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 αλλά και για το 2025 θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ αξίας 82 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε αναφερόμενος στους αγρότες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

«Ως προς τον ΕΦΚ και την επιστροφή του το 2025, αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε, είναι ότι με το υπουργείο Οικονομικών και με τους αγρότες μας θα βρούμε έναν πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό τρόπο έτσι ώστε να αποδοθούν αυτά τα χρήματα στους δικαιούχους οι οποίοι πραγματικά το έχουν ανάγκη και πραγματικά κάνουν χρήση του αγροτικού πετρελαίου» σημείωσε. Ο κ. Στρατάκος επεσήμανε πως «ανακοινώθηκε ότι εντός του Απριλίου θα δοθεί προκαταβολή ύψους 50% σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2024».

Όπως τόνισε, «ακούσαμε πολύ προσεκτικά τους αγρότες και η χθεσινή συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα». Μίλησε, επίσης, για ωριμότητα όλων των μερών. Ανέφερε, δε, ότι «υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής».  «Τα προβλήματα είναι κοινά και από κοινού προσπαθούμε να τα λύσουμε, μέσα από τα εργαλεία και τις δυνατότητες που διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Στρατάκος επεσήμανε πως «για πρώτη φορά μεικτά κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών τις τελευταίες 20 μέρες κάνουν σαρωτικούς ελέγχους  στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ταυτόχρονα μεικτά κλιμάκια κάνουν σαρωτικούς ελέγχους στον τομέα των οπωροκηπευτικών».

Είπε επίσης ότι «με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχουμε πολλά να κάνουμε και να δούμε σε σχέση με τις τιμές, γιατί υπάρχει η απόσταση, και να βρούμε και εκείνους τους μηχανισμούς για να μπορέσει ο Έλληνας αγρότης να απολαμβάνει καλύτερες τιμές πώλησης στα προϊόντα του, αλλά και ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τα αγροτικά προϊόντα σε μια πιο ελκυστική τιμή».