Skip to main content

Βούτσιτς: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

Φωτ. αρχείου (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας από τον Σέρβο πρόεδρο

«Σερβία και Ελλάδα διατηρούν φιλικές και αδελφικές σχέσεις», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.

«Γιορταζουμε την 140 επέτειο από τη δημιουργία των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας. Η φετινή χρονιά θα σημειώσει σημαντική άνοδο στις εμπορικές μας συναλλαγές και την οικονομική μας συνεργασία. Πιστεύω ότι φέτος θα διοργανώσουμε και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

«Η Σερβία και η Ελλάδα υποστήριζαν πάντα την εδαφική κυριαρχία η μία της άλλης» συνέχισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η στάση».

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες μίλησαν «με ειλικρίνεια για όλα τα σημαντικά θέματα».

«Η Ελλάδα από τους σημαντικούς υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία»

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς και πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία». «Τέθηκε το ζήτημα αν η Σερβία έχει κάποια άλλη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει και μήπως η Σερβία θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ε.Ε. και αν η Ε.Ε. θέλει να γίνει η Σερβία μέλος της. Όσον αφορά στη στάση μας έχω πει πως – παρόλες τις διαφορές – η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την στήριξη που μας παρέχει».

Ο πρόεδρος της Σερβίας φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής, στην οικία του στο Βελιγράδι, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Βούτσιτς ανήρτησε στα social media φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε: «Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς). Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».

Ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ

Το μεσημέρι οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στη Σερβία συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για το Φόρουμ έχει μεταβεί στο Βελιγράδι και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον κ. Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.