Skip to main content

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Βούτσιτς: Μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας από τον Σέρβο πρόεδρο

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών» έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Βούτσιτς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο κτίριο των θεσμών «Palata Srbije». Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής, στην οικία του στο Βελιγράδι, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Βούτσιτς ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε: «Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς). Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».

Κ. Μητσοτάκης: Με «άρωμα» οικονομίας η επίσκεψη στο Βελιγράδι- Στη Σερβία επιχειρηματική αποστολή 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι και μετά τις συνομιλίες του με τον Σέρβο πρόεδρο θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Το μεσημέρι οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στη Σερβία συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για το Φόρουμ έχει μεταβεί στο Βελιγράδι και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως υφίστανται πολύ αξιόλογες προοπτικές ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων μέσω της πραγματοποίησης στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών ελληνικών εταιριών στη Σερβία, ιδίως στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT) και της διαχείρισης αποβλήτων (ειδικά αναφορικά με την επεξεργασία λυμάτων). Επίσης, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για ανάληψη έργων από ελληνικές εταιρείες μέσω της  συμμετοχής τους σε χρηματοδοτούμενα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα προενταξιακά κονδύλια IPA III της Ε.Ε. που εστιάζουν κυρίως στους τομείς της προστασίας του  περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης & Εκπαίδευσης. Και ιδιαίτερη σημασία έχει η σύγκληση του Δ΄ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας προκειμένου να προαχθεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.