Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρα

«Τροφός κάθε επιστήμης και πολλών δυτικών γλωσσών, η ελληνική γλώσσα, ζει μέσα στα ξένα λεξιλόγια συμμετέχοντας σε μια διαχρονική πολιτισμική ώσμωση»

«Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα, η ελληνική γλώσσα αιώνες συνοδεύει την ανθρωπότητα» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

«Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα, η ελληνική γλώσσα αιώνες συνοδεύει την ανθρωπότητα» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Όπως σημειώνει ο κ. Κώτσηρας, αποτέλεσμα αυτής της σπάνιας πορείας είναι «η συσσώρευση ενός απαράμιλλου λεξιλογικού πλούτου, ικανού να ερμηνεύσει τα πιο πυκνά και περίπλοκα νοήματα». «Τροφός κάθε επιστήμης και πολλών δυτικών γλωσσών, η ελληνική γλώσσα, ζει μέσα στα ξένα λεξιλόγια συμμετέχοντας σε μια διαχρονική πολιτισμική ώσμωση. Η ελληνική, ακολουθώντας το φαινόμενο της γλωσσικής εξέλιξης, ανανεώνεται και ανανεώνει, εμπλουτίζεται και εμπλουτίζει, ερμηνεύει σύγχρονα εννοιολογικά σχήματα και απαντά σε νέες ανάγκες. Και είναι αλήθεια, πως χάρη στη μοναδική της περιγραφικότητα, η γλώσσα μας έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως πυξίδα, νοηματοδοτώντας έναν σύνθετο κόσμο» προσθέτει.

«Η εποχή μας δεν ευνοεί τις βεβαιότητες. Η πραγματικότητα κινείται γύρω από ένα συνεχές μικρών και μεγάλων κρίσεων, ωθώντας μας να αναζητούμε πιεστικά τον αλληλοσεβασμό, τη δικαιοσύνη, την αρμονική συμβίωση. Αναζητούμε τις λέξεις οι οποίες δίνουν υπόσταση στις παραπάνω έννοιες. Και οι λέξεις αυτές είναι ελληνικές: Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» συνεχίζει ο υφυπουργός Εξωτερικώ. Όπως σημειώνει «με αυτές τις τρεις λέξεις από Δ, λέξεις ελληνικές με παγκόσμιο νόημα, η χώρα μας διεκδικεί την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026».

Ο κ. Κώτσηρας κλείνει το μήνυμά του κάνοντας αναφορά «σε μία ακόμη ελληνική λέξη από Δ με παγκόσμιο νόημα: τη Διασπορά». Όπως αναφέρει, «από τη αρχαιοελληνική της έννοια έως σήμερα, η διασπορά ως μορφή αλλά και ως σημασία έμεινε σχεδόν αμετάβλητη». «Διασπορά, το μοίρασμα των σπόρων, το ταξίδι των αξιών του Ελληνισμού ανά την υφήλιο. Διασπορά, ένα πολύτιμο ‘εμείς’ που εκτείνεται στα πέρατα του κόσμου και διηγείται τη δική του ιστορία, πάντοτε στα ελληνικά» καταλήγει.