Skip to main content

Κυβέρνηση για επιστολή αγροτών σε Κ. Μητσοτάκη: Διατεθειμένος να τους συναντήσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Ανοικτοί δρόμοι σημαίνει συνέχιση του διαλόγου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντήσει εκπροσώπους των αγροτών τη Δευτέρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη από τα αγροτικά μπλόκα στον πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε ότι «ανοικτοί δρόμοι σημαίνει συνέχιση του διαλόγου» και σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να εμποδίζονται οι πολίτες».

Μπλόκα αγροτών: Ο χάρτης των κινητοποιήσεων – Τα «καυτά» σημεία του αγροτικού μετώπου (Infographic)

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,  ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να ενημερωθεί ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων.

«Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε επαναλάβει, το είπε και ο πρωθυπουργός χθες από το Χαϊδάρι, ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει έναν διάλογο με τους αγρότες σε καλό κλίμα.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Κράτος Δικαίου

Ερωτηθείς για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς προχώρησαν σε αυτό το ψήφισμα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που για αυτά φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ισχυρότερου κόμματος εντός αυτού, της Νέας Δημοκρατίας με στόχο να πληγεί. Μιλάμε για την Ελλάδα και το Κράτος Δικαίου, όταν εξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος. Πρόκειται για συκοφαντίες κατά της Ελλάδος, δεν είναι η πρώτη φορά, θυμόμαστε τις καταγγελίες για τη δήθεν νεκρή Μαρία ή τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Είναι, πάντως, λυπηρό ότι ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές, που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο αίτημα υπάρχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές, πολλώ μάλλον, όταν αυτό εισηγείται τη διακοπή ή ακόμη και την αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας. Δεν πείραξαν τους συγκεκριμένους οι αναφορές του Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη, ούτε ο 13-0 καταδικασθείς Νίκος Παππάς, ούτε και η προαναγγελία του δήθεν μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα, αλλά φαίνεται ότι τους ενοχλεί η επιτυχία της χώρας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – περιφερειαρχών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνάντηση πως «κεντρική κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έχουν μια υποχρέωση και μόνο, χωρίς δογματισμούς και αστερίσκους: Την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και την επιδίωξη μιας ποιοτικής περιφερειακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αλλά και τη δημιουργία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής και ταυτότητας για κάθε περιφέρεια. Επίσης, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή το προσφυγικό ζήτημα. Και βέβαια, την αποκέντρωση που αποτελεί βασική συνθήκη ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας κάθε πολίτη, ακόμη κι αν ζει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας. Το έχουμε πει πολλές φορές για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες διαφορετικών ταχυτήτων».

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην παρουσίαση, από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι  η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Όπως τόνισε, η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 41% από το 2018 μέχρι το 2023, ενώ αν συνυπολογιστούν όλες οι πηγές χρηματοδότησης το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, είπε ότι η ίδρυσή τους «θα συνδράμει στον περιορισμό της φυγής Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, θα προσελκύσει αλλοδαπούς φοιτητές, θα περιορίσει την ακαδημαϊκή διασπορά, θα προσελκύσει καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό, θα αυξήσει τις ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα και θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο προσελκύοντας ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Με το σχέδιο νόμου λύνουμε μια εκκρεμότητα πολλών χρόνων. Εκσυγχρονίζουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε επίπεδο δημοσίων πανεπιστημίων αλλά και με την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων».

Οπαδική βία

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων. «Πετύχαμε μια ευρεία συναίνεση για την ψήφιση του νόμου ο οποίος θωρακίζει τα γήπεδα. Από την πλευρά της Κυβέρνησης έγινε μια σειρά από συναντήσεις με τις ΠΑΕ, την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκ και την Μπάσκετ Λίγκ με μόνο στόχο να προστατέψουμε αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αθλητισμό και τους φιλάθλους» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «στις 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν ξανά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας έχει πλέον δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις, με βασική αυτή της ποινής των κεκλεισμένων θυρών. Αν τυχόν, λοιπόν, πέσει αντικείμενο εντός αγωνιστικού χώρου, ο επόμενος εντός έδρας αγώνας της ομάδας θα γίνεται χωρίς θεατές. Στις 6 Μαρτίου ξεκινά η λειτουργία των καμερών. Οι κάμερες οφείλουν να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αν από τις 6 Μαρτίου αυτές δεν πληρούνται ή αν δεν έχουν καν εγκατασταθεί κάμερες το γήπεδο δεν θα ανοίγει για τους φιλάθλους».

«Στις 9 Απριλίου έρχεται η τρίτη μεγάλη αλλαγή που αφορά στην ταυτοπροσωπία. Το τεχνικό σκέλος αναλύθηκε χθες από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω του Gov.gr Wallet, από συστήματα που ήδη υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σεβόμαστε απολύτως το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά αναγνωρίζουμε ως υπέρτατο δικαίωμα την ασφάλεια των πολιτών μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αν διαπιστωθεί ότι το περιβάλλον των γηπέδων δεν είναι ασφαλές θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο νόμος προκειμένου να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών και δολοφονιών όπως του Γιώργου Λυγγερίδη, του Μιχάλη Κατσουρή και του Άλκη Καμπανού» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μισθοί

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1500. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού δεν είναι απλώς ευχολόγιο. Είναι μια δέσμευση που στηρίζεται στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης και στις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων που καταγράφηκαν μέσα στο 2023».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «οι µέσες µηνιαίες µικτές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν το 2023 κατά 6,37% στα 1.251 ευρώ έναντι 1.176 ευρώ που ήταν το 2022 και ο μέσος όρος των μικτών μηνιαίων αποδοχών αυξήθηκε κατά 8,75%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό των εργαζομένων που πληρώνεται πάνω από 800 ευρώ αυξήθηκε στο 69,1% από 62,69% το 2022. Δηλαδή κοντά 7 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν αποδοχές πάνω από τον βασικό μισθό. Το ποσοστό των εργαζομένων που έλαβαν πέρυσι μεικτό μισθό έως 800 ευρώ μειώθηκε στο 30,9% από 37,31% που ήταν το 2022. Τα στοιχεία του 2023 επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση του μέσου μισθού τα τελευταία χρόνια όπως επιβεβαιώνουν και την ενίσχυση της αυξητικής τάσης αυτής: Η αύξηση του μέσου μισθού το 2022 σε σχέση με το 2021 ήταν της τάξης του 4%, ενώ από το 2022 στο 2023 ήταν 6,3%».

Αστυνομικές δράσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια το προηγούμενο πενθήμερο με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν συνολικά πάνω από 78.000 άτομα και πάνω από 58.000 οχήματα, ενώ συνελήφθησαν 1.200 άτομα και προσήχθησαν 3.000. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής

Ο κ. Μερινάκης επεσήμανε εξάλλου ότι άνοιξε την Τρίτη η πλατφόρμα για τον δεύτερο κύκλο της πρώτης αρωγής για τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου για να λάβουν επιπλέον από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο συζητείται στις επιτροπές της Βουλής. Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

«Το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξάνεται ο αριθμός και οι ειδικότητες του σώματος γιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, των ΚΕΠΑ. Ο αριθμός των γιατρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200 από 500 που είναι σήμερα, ενώ στις επιτροπές θα ενταχθούν παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

«Αξίζει να σημειωθεί πως το σώμα των γιατρών του ΚΕΠΑ δεν είχε ανανεωθεί ποτέ. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί κανένας συμπολίτης μας να μένει πίσω» σημείωσε.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι σε ισχύ τέθηκε η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Όπως είπε, του Μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας δικαστικές διαδικασίες.

Τόνισε, δε, ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών και η βελτίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού προς όφελος των οφειλετών εν γένει. Στην πλατφόρμα έχουν ενσωματωθεί οι εξής αλλαγές:

  • Επιπλέον έως 28% «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
  • Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο.
  • Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη.
  • Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
  • Ενσωματώθηκε η πρόβλεψη για τη χορήγηση πρότασης στην οποία δύναται να περιέχεται προκαταβολή ποσού έως 10% επί της οφειλής όπως αυτή αναδιαρθρώθηκε από τον αλγόριθμο, εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά στους ευάλωτους οφειλέτες.

Αποκατάσταση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε εξάλλου ότι παρουσιάστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τέσσερις μελέτες αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Όπως ανέφερε, «τα έργα ανάπλασης, που υλοποιούνται συστηματικά και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος τα τελευταία χρόνια στο Τατόι, εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μετατροπή του έως πρότινος εγκαταλελειμμένου κτήματος – που περιλαμβάνει δασική έκταση 42.000 στρεμμάτων αποτελούμενη από ιστορικό πυρήνα 1600 στρεμμάτων και περίπου 1200 στρέμματα καλλιεργειών – σε ενιαίο και πολυθεματικό περιαστικό χώρο Πρασίνου και πόλο πολλαπλών δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, αναψυχής, ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης».

Στη Βουλή αύριο ο πρωθυπουργός για τη στεγαστική κρίση

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αύριο, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός στις 10:30 στην Ολομέλεια της Βουλής θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση.

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.