Skip to main content

Μπλόκα αγροτών: Ο χάρτης των κινητοποιήσεων – Τα «καυτά» σημεία του αγροτικού μετώπου (Infographic)

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα - Πού έχουν στηθεί μπλόκα

Με ολιγόωρους «προειδοποιητικούς» αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών οι αγρότες μπήκαν χθες σε φάση  κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους και δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις δράσεις τους, στο πλαίσιο των αποφάσεων της σύσκεψης της Νίκαιας.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα εμφανίζονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους με κλείσιμο δρόμων αλλά και αποκλεισμό τελωνείων (για εμπορεύματα) εφόσον δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους. Παράλληλα ετοιμάζονται για την κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να θέσουν κατ’ ιδίαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους. Χθες οι αγρότες έστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με τα αιτήματά τους, όπως καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Νίκαια.

Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα στα μπλόκα που έχουν στηθεί από άκρη σε άκρη της χώρας «θερμαίνεται», με τους αγρότες να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς σε Πλατύκαμπο, Αλμυρό, Δερβένι, Μάλγαρα, Αχαΐα, Θεσπρωτία και
Βοιωτία.

Τα κυριότερα σημεία του αγροτικού μετώπου αποτυπώνονται στο ακόλουθο γράφημα:

Τι ζητούν οι αγρότες

Παρά τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι επιτροπές μπλόκων δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων» και εντείνουν την πίεση διεκδικώντας:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα
  • επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ
  • αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις.