Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Ζητεί σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική

(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ερώτηση κατέθεσαν προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές Αττικής του ΠΑΣΟΚ

Πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του «κυκλοφοριακού εφιάλτη» που αναγκάζει -σύμφωνα με έρευνες- τους οδηγούς να χάνουν τρεις ημέρες το χρόνο ακινητοποιημένοι στο αυτοκίνητό τους στους δρόμους της πρωτεύουσας, ασκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές Αττικής του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι έχει περιοριστεί εδώ και χρόνια στο ρόλο του θεατή του κυκλοφοριακού χάους που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Αττικής. «Οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια παρέρχονται, το κυκλοφοριακό χάος είναι εδώ, η ταλαιπωρία και η αγανάκτηση των κατοίκων της Αττικής συνεχίζονται, η κυβερνητική πολιτική αγνοείται» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλουν δε ότι στην Αττική ο κυκλοφοριακός εφιάλτης σε βασικούς οδικούς άξονες «θυμίζει πλέον εποχές προ κατασκευής μετρό και Αττικής Οδού, εποχές που νομίζαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω». «Το πρόβλημα κραυγάζει ότι χρήζει συνολικού σχεδιασμού που ξεκινάει από την εφαρμογή του νόμου, τις υποδομές και την αστική κινητικότητα και φτάνει μέχρι το τι μοντέλο ανάπτυξης πόλεων θέλουμε» συμπληρώνουν.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει σχεδιασμός

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα λόγω προγραμματισμένων παρεμβάσεων στο λεκανοπέδιο.

«Αυτή τη στιγμή είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί, είτε προγραμματίζονται μείζονες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου (για παράδειγμα το Ελληνικό και το “κυβερνητικό πάρκο” στην ΠΥΡΚΑΛ, αντίστοιχα) για τα οποία όλοι παραδέχονται ότι θα δημιουργήσουν νέα κυκλοφοριακά δεδομένα σε ήδη επιβαρυμένα σημεία της Αττικής, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με το θέμα» αναφέρουν και προειδοποιούν «αν σήμερα η κυκλοφορία είναι εφιάλτης, τι θα γίνει όταν αυτά ολοκληρωθούν χωρίς μείζονες παρεμβάσεις;»

Υπό αυτά τα δεδομένα οι ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει σε τρία ερωτήματα που αφορούν τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας:

  • Πρώτον, εάν ενόψει της συνεχιζόμενης αύξησης του τουρισμού, της πρόθεσης δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και της επικείμενης ανάπτυξης του Ελληνικού, έχουν γίνει σχετικές μελέτες για το πώς και πόσο επηρεάζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα.
  • Δεύτερον, εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε κεντρικό συντονισμό με τη συνεργασία επιστημόνων για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης θεμάτων μεταφορών και συγκοινωνιών στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαιτερότητες της πόλης όπως η λειτουργία των δεκατριών νοσοκομείων στο κέντρο της, τα οποία στερούνται γρήγορης πρόσβασης και στάθμευσης για τους ασθενείς τους.
  • Τρίτον, εάν υπάρχει σχέδιο για την άμεση αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφορά τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στο σύνολο της Αττικής με δεδομένο ότι αυτά αποτελούν τη βασική διέξοδο από τη συμφόρηση, αφού μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα τους πολίτες.