Skip to main content

Αγρότες: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για πετρέλαιο και ρεύμα

Φωτ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής και είπε ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024

Τις παρεμβάσεις για τους αγρότες συνόψισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

«Προφανώς δεν κάνω τις εξαγγελίες χωρίς να είμαι σίγουρος ότι μπορούν να γίνουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στη Νέα Αριστερά ότι έχει υιοθετήσει κακές συνήθειες της Αριστεράς από την οποία προέρχεται. «Η πολιτική δεν είναι εκθέσεις ιδεών, αλλά η δυνατότητα σύνθεσης και υλοποίησης εφαρμόσιμων και καλά κοστολογημένων μέτρων» ανέφερε.

Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και φέτος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής και επανέλαβε ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Όπως είπε, είναι συγκεκριμένο μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Είπε επίσης ότι κατά την πρώτη τοποθέτησή του, ανακοίνωσε πέντε πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες.

Ειδικότερα:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
  • Θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Όπως είπε, μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. «Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ, καθώς και τις τακτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ που πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ως τρίτο πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη λειτουργία του ανταγωνισμού. «Δεν είναι μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα το ότι οι τιμές στο χωράφι είναι αρκετά χαμηλότερες από το ράφι, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και παράνομες εισαγωγές.

«Να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ»

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), είπε ότι συμφωνήθηκε το 2020 με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το «πρασίνισμα» του πρωτογενούς τομέα. «Το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν, γι’ αυτό στήριξα την πρωτοβουλία Κομισιόν για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη να υπάρξουν ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και να διαφυλαχθεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι υποδομές που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel ήταν πολλές και τόνισε ότι πρόκειται για έργα για τα οποία απαιτείται χρόνος. Βέβαια, τόνισε, πως «όταν κόβεται ένας δρόμος σε ένα χωριό, πρέπει να πάει δρόμος στο χωριό. Λοιπόν, θα πάει ο δρόμος στο χωριό με προσωρινό τρόπο και θα έρθουμε στη συνέχεια να φτιάξουμε αυτόν τον δρόμο σωστά».

Για τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες με το θέμα αυτό. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές διαφορετικές λύσεις. Ενώ στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μίας και μόνο λύσης που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερών από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Τώρα ξέρουμε πια πως η λύση διαχείρισης των νερών απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση για το πρόβλημα πλημμυρών της Θεσσαλίας. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις κάποιες μπορεί να είναι μικρές κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά. Προφανώς θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία αλλά πράγματι εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους μόνο τοπικών μικρών συμφερόντων. Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης για αγρότες: Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024 – Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο

Αλ. Χαρίτσης προς Κ. Μητσοτάκη: Ουδεμία έκπληξη από την ομιλία σας – Ομολογία αποτυχίας

Αγρότες: Πώς είδαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πρώτες αντιδράσεις