Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική Τεμπονέρα για αμφίσημες θέσεις και δημοσκοπική υποχώρηση

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα πρέπει να αλλάξει στρατηγική»

Κριτική στην Κουμουνδούρου για προβολή αμφίσημων θέσεων και έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχή δημοσκοπική υποχώρηση άσκησε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώ μια ακόμη δημοσκόπηση (Pulse) κατέγραψε περαιτέρω φθορά του κόμματος.

Σε παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι κόμμα πρέπει να αλλάξει στρατηγική.

Προειδοποίησε δε ότι «το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα». Μάλιστα, έκανε λόγω για «αμφίσημες θέσεις» που έχουν εκφραστεί από την Κουμουνδούρου για μια σειρά από κορυφαία θέματα της επικαιρότητας όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος.

Επίσης αναφέρθηκε σε χαμηλή συμμετοχή των μελών του κόμματος στις προσυνεδριακές διαδικασίες και έκανε λόγο για απουσία αρθρογραφίας, εκδηλώσεων προβληματισμού και συμμετοχής των κοινωνικών φορέων και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι απαιτείται άμεση κατάθεση συγκροτημένων προτάσεων πολιτικής και εξωστρεφής δράση εκτός των κομματικών οργανώσεων με ανοιχτές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών.

«Να είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι στις Ευρωεκλογές»

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και ο πήχης που έθεσε ευθέως ο κ. Τεμπονέρας στην ηγεσία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον την δεύτερη θέση για να μην χαθεί η κυβερνητική προοπτική του κόμματος. «Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές και ότι στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει αρχικά ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πετύχει την πρώτη θέση στις ευρωκλογές του Ιουνίου. Σε νεότερη δήλωσή του, όμως, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα διαδοχής ακόμη και αν το κόμμα έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές.

Χθες πάντως μια ακόμη δημοσκόπηση, και συγκεκριμένα της Pulse, κατέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με τη μέτρηση η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 11,5%, μια μονάδα πίσω από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ (12,5%) και 19 μονάδες πίσω από τη ΝΔ (30,5%).

Όπως διαπιστώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη απώλεια μισής μονάδας σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της Pulse στα τέλη Δεκεμβρίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων (σενάριο κατανομής αναποφάσιστων) με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 13,5% (έναντι 14% τον Δεκέμβριο), το ΠΑΣΟΚ στο 14,5% (15% τον Δεκέμβριο) και τη ΝΔ στο 36% (37% τον Δεκέμβριο).