Skip to main content

Εξεταστική για τα Τέμπη: «Την ημέρα της τραγωδίας ο σιδηρόδρομος είχε χαρακτηριστικά σιδηροδρόμων της δεκαετίας του ‘60»

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI )

Β. Προφυλλίδης: Δεν ισχύει η εντύπωση ότι με την τηλεδιοίκηση θα λύναμε όλα τα προβλήματα

Η εντύπωση ότι με την τηλεδιοίκηση θα λύναμε όλα τα προβλήματα δεν ισχύει, είπε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ο καθηγητής Βασίλης Προφυλλίδης, που μετείχε στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Πλανάται η εντύπωση ότι με την τηλεδιοίκηση θα λύναμε όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Προφυλλίδης, σημειώνοντας ότι εάν ήταν έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είχε επιβάλλει το σύστημα ETCS, που είναι ένα σύστημα αυτόματης προστασίας των συρμών.

Σχετικά με τη συστημική ανάλυση που πραγματοποίησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τις δυνατότητες που είχε ο μηχανοδηγός για να αποφύγει το δυστύχημα, είπε ότι μπορούσε να κάνει χρήση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και να ακινητοποιήσει τον συρμό. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζουν οι σιδηρόδρομοι, με τη χάρτα δικαιωμάτων των επιβατών, με τη δυνατότητα να ζητούν αποζημίωση για καθυστέρηση, ασκείται προφανώς έντονη ψυχολογική πίεση να πάει όσο γίνεται γρηγορότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βασίλη Κόκκαλη, ο κ. Προφυλλίδης σημείωσε ότι δεν εξετάστηκαν από την επιτροπή του τα συντρίμμια, διότι είχαν αποσυρθεί, ενώ σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένας Αποστολάκη εάν έχει εξήγηση για τους τόσους απανθρακωμένους επιβάτες, είπε ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτεί γνώσεις ειδικής μηχανολογίας και χημικής μηχανικής που δεν είχα. Δεν είναι συστηματικό πρόβλημα, που είχε να κάνει με την τραγωδία».

Σχετικά με τη μη αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης από τη φωτιά του 2019 είπε ότι «4 χρόνια είναι πολλά».

Σύμφωνα με τον κ. Προφυλλίδη την ημέρα του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε η φωτεινή σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση, το σύστημα GSMR, ούτε και το σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS). «Εκείνη την ημέρα της τραγωδίας, ο σιδηρόδρομος ο δικός μας είχε χαρακτηριστικά σιδηροδρόμων της δεκαετίας του ‘60, να μην πω και του ‘50» επισήμανε.

Σε ερώτηση που ετέθη από την κ. Αποστολάκη, εάν αποτελεί μύθο η εντύπωση ότι δεν θα είχαμε 57 νεκρούς εάν λειτουργούσε το κέντρο της Καρόλου, εάν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση, και εάν υπήρχε ERTMS, ο κ. Προφυλλίδες είπε ότι «μόνο το ETCS χρειαζόταν, εφόσον λειτουργούσε».

«Αν ο σταθμάρχης είχε πατήσει τα δύο κουμπιά, θα είχε στείλει τον συρμό στη σωστή γραμμή»

Αναφερόμενος στις κινήσεις του σταθμάρχη Λάρισας πριν από το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο καθηγητής Βασίλης Προφυλλίδης, είπε ότι εάν είχε πατήσει τα δύο κουμπιά «αναχώρησης» και «στόχου» στον πίνακα τηλεχειρισμού, για αυτόματη χάραξη δρομολογίου, θα είχε οδηγήσει τον συρμό στη σωστή γραμμή. Αυτό δεν έγινε, όπως είπε.

Μιλώντας για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου, είπε ότι όταν τηρείται σχολαστικά ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας δεν υπάρχουν προβλήματα. Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας κάλυπταν τις τεχνικές προδιαγραφές της διαλειτουργικότητας, ο κ. Προφυλλίδης είπε ότι «η χώρα μας υποκατέστησε όλα τα τεχνικά προβλήματα με την επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας».

Μιλένα Αποστολάκη: Καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι που έστησε η κυβερνητική πλειοψηφία

Σχολιάζοντας τα όσα κατέθεσε ο κ. Προφυλλίδης η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε: «Όλοι οι μύθοι, που έστησε η κυβερνητική πλειοψηφία, για να συγκαλύψει τις ευθύνες του υπουργού της και των ‘γαλάζιων’ διοικήσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καταρρίπτονται».

«Ο καθηγητής Βασίλειος Προφυλλίδης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που όρισε η κυβέρνηση, ήταν αποκαλυπτικός σήμερα στην εξεταστική επιτροπή. Ο καθηγητής Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί ‘ανθρώπινου λάθους’ καταθέτοντας ότι αν λειτουργούσε το Δευτεροβάθμιο Κέντρο της Καρόλου, υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, είχε εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση και τα συστήματα GSMR και ETCS δεν θα θρηνούσαμε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας» σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε η κ. Αποστολάκη «αποκαλυπτική είναι και η αναφορά του κ. Προφυλλίδη ότι η επιτροπή βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας δεκαπέντε μέρες μετά και αφού προηγουμένως -όπως ενημερώθηκαν- είχε μπαζωθεί και δεν υπήρχαν στοιχεία χρήσιμα για το πόρισμα τους. Όπως σημείωσε ο κύριος Προφυλλίδης σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, αν δεν είχε συμβεί η επέμβαση στον τόπο της τραγωδίας, δηλαδή το μπάζωμα, η επιτροπή θα είχε μεταβεί εκεί την επομένη του διορισμού της».

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποκλείσει κρίσιμους μάρτυρες, κάτι που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα επιτρέψει, αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη της μεθοδευμένης απόπειρας συγκάλυψης» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ