Skip to main content

Τα F-35, το νέο ράλι εξοπλισμών και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

A handout photo dated February 1, 2023 shows South Korean and U.S. Air Forces conducting a combined air training with South Korean F-35A fighters, US B-1B strategic bombers, and F-22 and F-35B fighters participating in the skies over the West Sea, in South Korea. South Korean Defense Ministry/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Ποιες είναι οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα όσα ανακοινώθηκαν

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πραγματικό κόστος αλλά και για το βαθμό ενεργοποίησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο νέο πακέτο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που συμφώνησε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, με αιχμή τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκώντας παράλληλα κριτική για διασφάλιση άνευ όρων των F-16 από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ηγηθεί σήμερα αντιπροσωπείας του κόμματος η οποία θα επισκεφθεί το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ενημερωθεί, για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τις ΗΠΑ όπου περιλαμβάνεται αγορά αεροσκαφών F35 αξίας 8,2 δις. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, έθεσε τις κόκκινες γραμμές του κόμματος οι οποίες είναι τρείς.

Πρώτον να ικανοποιούνται υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες «στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια». Δεύτερον,  να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, «ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας». Τρίτον, «να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους».

ΣΥΡΙΖΑ: Μας διαβεβαίωναν ότι η χώρα ήταν θωρακισμένη με τα Rafale

Αντίστοιχα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας αλλά υπογράμμισε ότι προκύπτουν ερωτήματα. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μας διαβεβαίωναν ότι η άμυνα της χώρας είναι θωρακισμένη με την αγορά των Rafale. Τώρα, τι άλλαξε και προχωράμε σε μια νέα αγορά; Υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων; Θα πρέπει, επίσης, να μάθουμε τι περιλαμβάνει αυτή η νέα αμυντική συμφωνία σε σχέση με την Τουρκία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, ή αν θα γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους» πρόσθεσε ο κ. Καλαματιανός και χαρατήρισε «πολύ μεγάλο» ποσό τα 8,2 δισ. ευρώ ιδίως όταν διαπιστώνεται ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχουν» χρήματα για άλλους κρίσιμους τομείς όπως η δημόσια υγεία και παιδεία.

Επιφυλάξεις ΠΑΣΟΚ για το «νέο ράλι εξοπλισμών»

Επιφυλάξεις για τους όρους της νέας αγοράς εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, «Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας είναι απαραίτητη, όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη μία ισορροπία, που θα βασίζεται σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών, ιδιαίτερα όσο η χώρα μας παραμένει απλός καταναλωτής και δεν επενδύει στην εγχώρια παραγωγή και συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση «σιγή ασυρμάτου» για τον αν υπάρχουν όροι για την απόκτηση F-16 από την Τουρκία και της επέρριψε ότι δεν διευκρινίζει πως θα διασφαλιστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας, «στις οποίες αναφέρεται με γενικόλογες διαρροές».

ΚΚΕ: Οι λαοί πληρώνουν την κούρσα εξοπλισμών

Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους το ΚΚΕ ανέφερε ότι «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης». «Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία που την πληρώνουν οι λαοί» συμπλήρωσε ο Περισσός.

Ελληνική Λύση: Αδιαφάνεια για το πραγματικό κόστος

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Λύση μίλησε για αδιαφανείς συνθήκες αγοράς των μαχητικών και κατήγγειλε ότι βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε η Ελλάδα θα αγοράσει τα F-35 σε τριπλάσια τιμή σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από δύο χρόνια. «Πως είναι δυνατόν μέσα σε δύο μόλις χρόνια, η τιμή απόκτησης η οποία ανακοινώθηκε μέσω της επιστολής Μπλίνκεν, να είναι περίπου τριπλάσια;» διερωτήθηκε το κόμμα του κ. Βελόπουλου και παρέπεμψε σε δημοσίευμα που αναθέφερει ότι το κόστος θα επιβαρυνθεί με 500 εκατ. ευρώ σε εθνικούς εργολάβους.

Νέα Αριστερά: Να ενημερώσει ο υπουργός Άμυνας τη Βουλή

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά προανήγγειλε ότι θα ζητήσει την άμεση σύγκληση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ώστε ο υπουργός Άμυνας Νϊκος Δένδιας να ενημερώσει διεξοδικά  για την επιστολή Μπλίνκεν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προβλέπει. «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και δημοκρατικό δικαίωμα των φορολογούμενων  πολιτών που, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και οικονομικής κρίσης,  καλούνται να πληρώσουν τέτοιου μεγέθους εξοπλιστικά προγράμματα,  να υπάρχει ενημέρωση με διαφάνεια και σαφήνεια» συμπλήρωσε η Νέα Αριστερά.