Skip to main content

H Ελλάδα στην είσοδο του «κλαμπ» των F-35 – Εν αναμονή της επίσημης επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αναμονή εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών ή ακόμα και ωρών, βρίσκεται η Αθήνα, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των «αόρατων» μαχητικών  F-35, μια κίνηση που  σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή μετά το Ισραήλ, που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης απάντησης στην Αθήνα για την πώληση των αεροσκαφών  αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Η απαντητική επιστολή των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  θα φτάσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα. Παράλληλα, θα σταλεί και στο Κογκρέσο και εφόσον εντός 14 ημερών δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Σύμβασης.

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, αναμένεται επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός της αποδοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, θα αποτυπώνεται η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.