Skip to main content

Δ. Παπαδημούλης στη «Ν»: Η άνοδος της ακροδεξιάς, απειλή και για τη δημοκρατία και για την Ευρώπη

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε στη μέγιστη συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές

Τι είπε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Την ανάγκη μιας «πολιτικής ανασύνθεσης» των προοδευτικών δυνάμεων εν όψει, αλλά και μετά τις Ευρωεκλογές, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης, χτύπησε καμπανάκι για την άνοδο της Ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα ηγεσίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξή του στη «Ν», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άφησε αιχμές για την ηγεσία Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η Κουμουνδούρου βαίνει προς «μια προϊούσα ανυποληψία». Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξή του στη Νέα Αριστερά, λέγοντας πως «εκφράζει με μεγαλύτερη επάρκεια τις ιδέες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κ. Παπαδημούλη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε για ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να αποφύγει και τη συζήτηση. Το Κοινοβούλιο δεν πείθεται ότι είναι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν είχε αποφασίσει για ψήφισμα, αλλά με ένα συμπαγές μέτωπο από το Left, το Renew πέρασε το ψήφισμα με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία και θα περάσει λογικά και στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά σημαίνει την άσκηση μιας δημόσιας κριτικής.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αποχωρήσει από το Left (GUE/NGL) ; Θα ενταχθεί στους Ευρωσοσιαλιστές; Κάποιοι μιλούν και για εσωτερικό δημοψήφισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται με γοργά βήματα όχι μόνο από κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά και από κάθε έννοια σοβαρού κόμματος με συνεκτικό λόγο και πράξη. Βιώνει μια κρίση ταυτότητας και συνοχής που χαρακτηρίζει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Κασσελάκη.

Όποια απόφαση και αν ληφθεί και στο συνέδριο, δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανέβει ως μια ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή δύναμη, έκανε όμως και λάθη, είχε και τις αδυναμίες του, γιατί μια αντιμνημονιακή δύναμη αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημόνιο. Αυτό δημιούργησε μια ρωγμή, ένα πρόβλημα αξιοπιστίας, αλλά ταυτόχρονα βρέθηκε μπροστά στην υποχρέωση και την πρόκληση να εφαρμόσει μια σύγχρονη αριστερή, ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Σπατάλησε την ευκαιρία την τετραετία 2019-2023, παρά το 32%. Οπότε συνέβη το παράδοξο, εφαρμόζοντας μνημόνιο να χάσει 3 μονάδες, από το 35% να πάει στο 32% και ασκώντας αντιπολίτευση να καταβαραθρωθεί χάνοντας 15 μονάδες.

Η κρίση με την ηγεσία Κασσελάκη επιταχύνεται και τον οδηγεί όχι απλά σε μια πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις, αλλά και σε μια προϊούσα ανυποληψία.

Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Για τον μελλοντικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφασίσουν οι ίδιοι, αλλά δεν νομίζω ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Πώς βλέπετε τη Νέα Αριστερά; Προς το παρόν καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. 

Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις καταγράφει απλώς μια αφετηρία. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη καλά τον Αλέξη Χαρίτση.

Με δουλειά, αξιοποιώντας το σαφές συνεκτικό της στίγμα, και αξιοποιώντας το ήθος και τις ικανότητες των στελεχών της, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς που ηγείται αυτής της προσπάθειας, η επίδοση της Νέας Αριστεράς στις Ευρωεκλογές, θα είναι σημαντικά ψηλότερη από τις δημοσκοπήσεις.

Συσπειρώνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία η ιστορική ηγεσία του Συνασπισμού και η μεγάλη πλειοψηφία που στελέχωσαν τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19, αλλά και μια νέα γενιά που αναδείχθηκε μετά.

Έκανα μια επιλογή συνείδησης στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής και της ενασχόλησής μου από ηγετικές θέσεις στην πολιτική.

Η Νέα Αριστερά εκφράζει με μεγαλύτερη επάρκεια και από άποψη ανθρωπο-γεωγραφίας τις ιδέες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ολοκληρώνω την πολιτική μου διαδρομή επιμένοντας και υποστηρίζοντας σταθερά τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η Ακροδεξιά σαρώνει στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές. Πού οφείλεται αυτό και πώς απειλούνται Δημοκρατία και Ευρώπη;

Μακάρι οι επόμενοι Ευρωβουλευτές να τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα, ανεξαρτήτως πολιτικού φάσματος. Πρέπει να ανέβει σκαλιά η Ελλάδα στην ΕΕ, έχουμε κατρακυλήσει πολύ γιατί υπάρχει κίνδυνος και για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα από την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Εν όψει Ευρωεκλογών πρέπει ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα να εστιαστεί στη θέση της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Καίει τους Έλληνες πολίτες η ακρίβεια. Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της ΕΕ στην ακρίβεια στις τιμές και στον πάτο της ΕΕ στους μισθούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή στο βρεφικό γάλα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ανοδική δυναμική της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα Ταυτότητας & Δημοκρατίας (ID), τρίτη δύναμη και 4η το υπερσυντηρητικό ECR  που μετέχει και η Μελόνι, το VOX (σ.σ. το ακροδεξιό VOX της Ισπανίας).

Όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, πρέπει να επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

Η άνοδος της ακροδεξιάς απειλή και για τη δημοκρατία και για την Ευρώπη. Καθρεφτίζει δύο πράγματα: την αποτυχία της ηγετικής ελίτ της ΕΕ, αλλά και την αδυναμία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων να δώσουν με έναν πιο πειστικό τρόπο το πολιτικό τους σχέδιο για την πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την ενίσχυση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών τους.