Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για επιστολική ψήφο: Θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας σε εκλογική χρονιά

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, δήλωσε «υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου σχετικά με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, καθώς εξελίσσεται η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ωστόσο, η βουλευτής διατύπωσε επιφυλάξεις, διότι όπως τόνισε «δεν τηρήθηκε ο «κώδικας καλής πρακτικής» της επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστήνει στα κράτη μέλη να μη προβαίνουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές».

Παράλληλα, υπογράμμισε σχετικά με την κατανομή των εδρών ότι αλλάζει το εκλογικό μέτρο και προσμετράται μόνο ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, των συνδυασμών που υπερβαίνουν το 3%. «Αφού ο παρονομαστής παραμένει σταθερός, 21 έδρες, στοχεύετε στο να λάβετε περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στους εκλογείς εντός επικρατείας δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επιστολική ψήφο, για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με προϋποθέσεις ευάλωτων, όπως για παράδειγμα οι ανάπηροι, χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να προσδιοριστούν όμως επακριβώς, με την τήρηση αυστηρών κριτηρίων».

Επιπλέον, η κ. Πούλου εξέφρασε τις αμφιβολίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την χρήση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στην διοικητική και πολιτική ηγεσία ενώ ανακύπτουν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα κόμματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ