Skip to main content

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αρχηγός Δημοσθένης Γρηγοριάδης

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI

«Να ανεβάσουμε την Αεροπορία μας ακόμα ψηλότερα και να την παραδώσουμε καλύτερη και ισχυρότερη στις επόμενες γενιές αεροπόρων»

Τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά στον αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, το πρωί της Τετάρτης στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Μπουρολιάς, στον χαιρετισμό του, δήλωσε περήφανος που «αξιώθηκα να ηγηθώ μίας Πολεμικής Αεροπορίας ισχυρής, κυρίαρχης, αποτρεπτικής, με τεράστια κοινωνική προσφορά και εξωστρέφεια, και που δίκαια έχει κατακτήσει περίοπτη θέση μεταξύ των πιο σύγχρονων Αεροποριών σε ΝΑΤΟϊκό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ σήμερα, στην ασταθή και ταραγμένη περιοχή που ζούμε, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, και ετοιμότητα για εξασφάλιση της επιζητούμενης υπεροχής» προσέθεσε.

«Όλοι μαζί δουλέψαμε συντονισμένα και συγκροτημένα για να εξασφαλίσουμε μία Αεροπορία κατάλληλα εξοπλισμένη, οργανωμένη και εκπαιδευμένη, με σύγχρονο διακλαδικό και διαλειτουργικό πνεύμα, σαφή επιχειρησιακή κατεύθυνση και ενεργό γεωστρατηγικό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας τη ζητούμενη αποτροπή αλλά και υποστηρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή» επισήμανε.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες για τη βελτίωση των διαθεσιμοτήτων των υφιστάμενων μέσων και τον εκσυγχρονισμό της Αεροπορίας με νέα μέσα και δυνατότητες και πιο συγκεκριμένα τη διαδικασία για ένταξη στο πρόγραμμα F-35, την παραλαβή των υπερσύγχρονων Rafale, την παραλαβή των αναβαθμισμένων F-16 Viper, τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block50, την ενίσχυση αυτού του πλέγματος Αεράμυνας με την προμήθεια υπερσύγχρονων Radar, την έναρξη διαδικασίας αντικατάστασης των ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης με νέο σύγχρονο αλλά και το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός ΓΕΑ ,αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, υπογράμμισε ότι «η ύψιστη τιμή του αξιώματος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, συνεπάγεται τεράστιο βάρος ευθυνών, το οποίο είμαι έτοιμος να αναλάβω και να φέρω εις πέρας με τη στήριξη όλων σας, προκειμένου να ανεβάσουμε την Αεροπορία μας ακόμα ψηλότερα και να την παραδώσουμε καλύτερη και ισχυρότερη στις επόμενες γενιές Αεροπόρων».

«Το καθήκον μας αυτό υπαγορεύεται από την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαίτερες συνθήκες στο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής τής πατρίδας μας. Οι εξελισσόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, η αστάθεια στο κέρας της Αφρικής, οι συνεχείς αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων και στις συμμαχίες μεταξύ των κρατών, αποδεικνύουν ότι δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός» συμπλήρωσε.

«Το ταραγμένο αυτό περιβάλλον ασφάλειας», είπε ο κ. Γρηγοριάδης, «με τη συνεχή παρουσία τρομοκρατικών, αλλά και απειλών που αναφύονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο, εντός του οποίου καλούμαστε να προσαρμοστούμε, να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε».

Μιλώντας για τους στόχους της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκαθάρισε ότι κυρίαρχη θέση κατέχουν «η επένδυση στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια».

«Η αναβάθμιση και η επαύξηση των δυνατοτήτων του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στην Καλαμάτα», εξήγησε, «πέραν της κάλυψης των δικών μας εκπαιδευτικών αναγκών και απαιτήσεων, αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας και οραματιζόμαστε να καταστεί σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση Ιπταμένων Αξιωματικών εντός της συμμαχίας, αλλά και ευρύτερα στη διεθνή αεροπορική κοινότητα, με σκοπό πέρα από τη σημασία σε επίπεδο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, να δρα ανταποδοτικά και να εξασφαλίζει πολύτιμους πόρους στην Πολεμική Αεροπορία και στη χώρα μας».

«Στο ίδιο μήκος κύματος, στοχεύουμε να επεκτείνουμε και τις δυνατότητες της Μοίρας Συνθετικής Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής», συνέχισε, «ενώ θα υποστηρίξω και θα προωθήσω με κάθε δυνατό τρόπο οποιαδήποτε καινοτόμα ιδέα και προσπάθεια που θα αναβαθμίζει και θα επαυξάνει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας σε οποιονδήποτε τομέα».

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, ώστε να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους, που θα αξιοποιηθούν όπου υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη, στο πλαίσιο μιας χρηστής διαχείρισης όλων αυτών που μας εμπιστεύεται η ελληνική πολιτεία και από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός» τόνισε ο νέος αρχηγός ΓΕΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επέδωσε αναμνηστικό δώρο και ευχαρίστησε τον κ. Μπουρολιά για την προσφορά του και το έργο του τα χρόνια που υπηρέτησε την Πολεμική Αεροπορία.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ