Skip to main content

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Διήμερο πολιτικό «μασάζ» για τους γαλάζιους βουλευτές

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKNISSI

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκειμένου να πειστούν όσοι βουλευτές είναι αναποφάσιστοι να υπερψηφίσουν

«Ραντεβού» στην Πειραιώς δίνουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια ενημέρωση – συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι βουλευτές έχουν κληθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς υπό την επισήμανση ότι «η παρουσία κρίνεται απαραίτητη».

Σύμφωνα  με το e-mail που εστάλη από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρο Καλαφάτη, την ενημέρωση θα κάνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που θα είναι και ο εισηγητής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Παρόντες θα είναι επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Μαρία Συρεγγέλα.

Στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως «ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να το υπερψηφίσει. Ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή». Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως «τηρούμε μια παράδοση της Ν.Δ. μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων» αλλά ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».

Κατά κύριο λόγο, η ομάδα των «γαλάζιων» βουλευτών, η οποία – και μετά την συνέντευξη  του Κυριάκου Μητσοτάκη –  είναι στο «όχι» αποτελείται από πρόσωπα που εκλέγονται στην περιφέρεια. Εκεί δηλαδή που η πίεση από την τοπική κοινωνία είναι μεγαλύτερη.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκειμένου να πειστούν όσοι βουλευτές είναι αναποφάσιστοι να υπερψηφίσουν. Παράλληλα έχει ενδιαφέρον πόσοι τελικά βουλευτές θα πάνε μέχρι την Βουλή για να καταψηφίσουν και πόσοι τελικά θα επιλέξουν την πιο «ήπια» στάση της αποχής.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν συμφωνεί με την ρύθμιση. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – που πρόσφατα καταψήφισε και την τροπολογία για το μεταναστευτικό – έχει εδώ και καιρό εκφράσει την διαφωνία του. Όσον αφορά στους βουλευτές, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Βασίλης Γιόγιακας επανέλαβαν πως δεν θα υπερψηφίσουν την ρύθμιση, ενώ ενστάσεις είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα και από άλλους γαλάζιους (Θ. Πλεύρης, Αν. Καραμανλή, Κ. Γκιουλέκας, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης κ.α).

Πάντως υφυπουργοί της κυβέρνησης που δεν είχαν τοποθετηθεί μέχρι τώρα ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε πως μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι στο «ναι». Την ίδια στιγμή  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης σημείωσε πως αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τον κάλυψαν και περιμένει να δει την τελική ρύθμιση, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων, αλλά είναι κατά της τεκνοθεσίας.

Π. Μαρινάκης για γάμο ομόφυλων: Αυξημένη θεσμική υποχρέωση των υπουργών να υπερψηφίσουν

Τι λέει η κυβέρνηση

«Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και υπογραμμίζουν πως «προσεγγίζουμε  το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών». Παράλληλα τονίζουν πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενώσει και όχι να διχάσει.

Αυτό που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως το νομοσχέδιο προβλέπει πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και κατοχυρώνει τα ίδια δικαιώματα για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών με τα παιδιά των ετερόφυλων. Δεν θα υπάρχει καμία νέα ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα), ενώ δεν θα προβλέπεται «γονέας 1» και «γονέας 2».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε χθες πως «αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτό είναι το μισό, εμείς θεωρούμε ότι είναι το σωστό και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και δεν συμφωνούμε με τα υπόλοιπα που λέει η αντιπολίτευση, ας ψηφίσει και το μισό. Και όταν κάποια στιγμή κρίνουν οι πολίτες ότι μπορούν να έρθουν εκείνοι στην εξουσία, να ψηφίσουν αν συμφωνούν – εμείς δεν συμφωνούμε με τα υπόλοιπα – και τα υπόλοιπα».

Με κομματική πειθαρχία ο ΣΥΡΙΖΑ

Κομματική πειθαρχία θα υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η δική του στάση «να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή είναι στάση πολιτικής δειλίας. Σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων να καλείς σε αποχή, τι ηγετικότητα είναι αυτή; Αν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία».

Στ. Κασσελάκης: Κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Αλήθεια τα περί υπουργοποίησης»