Skip to main content

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτικής επιχείρησης «Prosperity Guardian»

Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η χώρα μας, σύμφωνα με τον τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτικής επιχείρησης «Prosperity Guardian», για την διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν», τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Ακόμη πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια φρεγάτα θα συμμετάσχει στον πολυεθνικό συνασπισμό. Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Την συνδρομή της Ελλάδας είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημε έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ. Οι επιθέσεις έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας την μία μετά την άλλη τις μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να αναστείλουν τις διελεύσεις τους από την περιοχή.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι χάρτες που δείχνουν γιατί οι ναυτιλιακές αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων

Η επιχείρηση «Prosperity Guardian»

Για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και να προστατεύσουν τα εμπορικά πλοία,οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

Το όνομα αυτής της νέας διεθνούς δύναμης είναι επιχείρηση «Prosperity Guardian». Η πολυεθνική δύναμη στοχεύει να εξασφαλίσει ήρεμα νερά για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, διασφαλίζοντας ότι η περιοχή «παραμένει ασφαλής για εμπορική ναυτιλία», παρά τις αυξημένες επιθέσεις Χούθι.

Τι θα γίνει αν κλείσει η διώρυγα του Σουέζ;

Έτσι οι ναυτικές δυνάμεις αυτών των χωρών θα επιτηρούν τη θαλάσσια περιοχή με στόχο να μην κλείσει από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός η Διώρυγα του Σουέζ, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε παγκόσμια κρίση στην
εφοδιαστική αλυσίδα.

Μετά την ανακοίνωση της σύστασης της ειδικής ομάδας, οι Χούθι την χαρακτήρισαν αρχικά περιττή, ωστόσο, στην συνέχεια προειδοποίησαν ότι η οργάνωση θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη. Μάλιστα ο ηγέτης τουκινήματος των Χούθι, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν στον πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πειρατές δείχνουν να επιστρέφουν στα ύδατα του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας, που ήδη μαστίζονται από την έξαρση των επιθέσεων κατά της ναυτιλίας.