Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης στο Bloomberg: «Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες» για ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης στη Γάζα

Ο Γ. Γεραπετρίτης. Φωτ. Β. ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα παράσχει «ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως με τον εμπορικό της στόλο»

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα δια θαλάσσης θα οδηγήσουν σύντομα στην επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Bloomberg. «Αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Εξειδικεύοντας τη συνεισφορά της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες γι’ αυτό το θέμα κατά κύριο λόγο με τη Γαλλία και την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα παράσχει «ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως με τον εμπορικό της στόλο». Από την άλλη πλευρά, και εφόσον υπάρξει ανάγκη, η χώρα μας είναι πρόθυμη να στείλει βοήθεια με στρατιωτικά μέσα, όπως έκανε τον Νοέμβριο, όταν έστειλε ένα C-130 με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό στη Γάζα μέσω Αιγύπτου. Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας για τον ελλιμενισμό των πλοίων.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «έχουμε μάθει να οργανώνουμε τις συζητήσεις μας κατά τρόπον ώστε να μην παράγονται εντάσεις ή να δημιουργούνται κρίσεις». Αναφερθείς στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα από την Ελλάδα και την Τουρκία σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια και η εκπαίδευση, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής τους. Οι δύο χώρες «πρέπει να προχωρήσουν με αυτές αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά».

Για την οικονομία, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «το διεθνές κεφάλαιο που έχει προσελκύσει η Ελλάδα λόγω της καλής οικονομικής της κατάστασης είναι πολύ ισχυρό. Μας επιτρέπει συχνά να λειτουργούμε από θέση ισχύος, αλλά κυρίως να λειτουργούμε με αυτοπεποίθηση».

Αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή τους. «Έχουμε συζητήσει με το Βρετανικό Μουσείο και η συζήτηση συνεχίζεται», επεσήμανε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο, ώστε να μπορεί να ειπωθεί ότι το όραμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ