Skip to main content

Ν. Χριστοδουλάκης: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μπολιαστεί από πολλούς μετανάστες»

Δηλώσεις του πρώην υπουργού στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Εάν θέλουμε να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός το 2050 γύρω στα έντεκα εκατομμύρια, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον από σήμερα να φέρει ένα εκατομμύριο μετανάστες μέχρι τότε», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, και πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας  στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη,

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός σχολίασε πως «Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μπολιαστεί από πολλούς μετανάστες, εάν θέλουμε μακροχρόνια να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό, ο οποίος βαίνει μειούμενος με ραγδαίους ρυθμούς και μάλιστα χάνει και νεαρές ηλικίες και αυξάνει όλο και περισσότερο την συμμετοχή των ηλικιωμένων στο συνολικό αριθμό».

Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας για την τροπολογία για το μεταναστευτικό , ανέφερε πως «Αυτή η κίνηση είναι αναγκαία, αρκεί να αποτελέσει ένα βήμα για να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για τα επόμενα πολλά χρόνια που η Ελλάδα θα χρειάζεται να εισάγει μετανάστες»

«Το μόνο που δεν μου αρέσει με την κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι ότι αυτά γίνονται στο πόδι, τόνισε επίσης. Ενώ το μέτρο είναι στην σωστή κατεύθυνση, εγώ θα ήθελα ένα μεγαλύτερο σχεδιασμό και μια μεγαλύτερη επεξεργασία».

Ο κ. Χριστοδουλάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως «Η κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί μια σειρά από τομές που θα άλλαζαν το τοπίο υπέρ των εργαζομένων αλλά προχωράει μόνο σε ορισμένα μικρά βήματα. Στην Ελλάδα λείπουν  πολλές παραγωγικές επενδύσεις, οι περισσότερες επενδύσεις που γίνονται αφορούν είτε κατασκευές, είτε κατοικίες, οι οποίες προσφέρουν ελάχιστα στην μακροχρόνια απασχόληση του εργατικού δυναμικού».

Ο κ. Χριστοδουλάκης τέλος σχολίασε πως «Οι αυξήσεις των μισθών που θα δοθούν δεν ανατρέπουν την ακρίβεια η οποία υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, θα διορθώσει την μικρή αύξηση τιμών που θα γίνει αυτό το διάστημα. Δεν μπορούμε να βάζουμε μαζί τον πληθωρισμό του φτωχού εργαζόμενου με τον πληθωρισμό του επιχειρηματία με τα πολλά κέρδη. Ο πληθωρισμός που απειλεί τους εργαζόμενους είναι της τάξεως του 4%, του 5%, αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος»

«Όσο και να πέσει ο πληθωρισμός, η ακρίβεια θα μένει. Ο λόγος είναι και γιατί δεν έχουμε επαρκή ανταγωνισμό στις αγορές και επειδή τα εποπτικά όργανα δεν φτάνουν για να κάνουν την δουλειά τους και επειδή ο καταναλωτής δεν έχει συνηθίσει να ψάχνει τα φθηνότερα προϊόντα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρυσής βίζας ο πρώην υπουργός επεσήμανε: «Μια χώρα που έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με εμάς, η Πορτογαλία απαγόρευσε τις προηγούμενες ημέρες την λεγόμενη χρυσή βίζα, νομίζω ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εμείς .Θα πρέπει να απαγορευτεί καθολικά ανεξαρτήτως ύψους εισερχομένων κεφαλαίων, πράγμα το οποίο εκτός από την ορθότητα την πολιτική, πιστεύω ότι θα επαναφέρει σε κάποια ισορροπία και την αγορά κατοικίας η οποία δεινοπαθεί την περίοδο αυτή».