Skip to main content

Έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ θα προκηρύξει σύντομα η Κοινωνία της Πληροφορίας

ΚτΠ
Ο Σταύρος Ασθενίδης

Τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει αναλάβει η ΚτΠ είναι περίπου 80, αξίας 2 δισ. ευρώ

Περίπου 50 νέα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. σχεδιάζει να προκηρύξει τους επόμενους μήνες η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΚτΠ και όλοι οι φορείς του δημοσίου που εκτελούν έργα ΤΠΕ όπως και ο ιδιωτικός τομέας, έχει να αντιμετωπίσει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ) και μια σειρά αδυναμιών με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν ποτέ ξανά στη χώρα τόσα πολλά έργα προς υλοποίηση.

280 διαγωνισμοί από το 2019

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε παρουσίαση της δραστηριότητας της ΚτΠ, ο διευθύνων σύμβουλος της, Σταύρος Ασθενίδης, ο φορέας από το 2019 έως και σήμερα έχει προκηρύξει περίπου 280 διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 2 δις και έχει υπογράψει 320 συμβάσεις, αξίας 3 δις. ευρώ. Διαχειρίζεται περίπου 380 έργα (αξίας 2,5 δις) σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, έχει πληρώσει περίπου 2,5 δις σε αναδόχους και δικαιούχους και έχει συνεργαστεί με 65 διαφορετικούς αναδόχους (αν προστεθούν οι υπεργολάβοι 120).

Μόνον τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαδικασία έχει αναλάβει η ΚτΠ, είναι περίπου 80, αξίας 2 δις ευρώ.

Η χθεσινή εκδήλωση περιείχε και αυτοκριτική από την πλευρά της ΚτΠ, μέσω της παρουσίασης έρευνας ικανοποίησης των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται και η οποία δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της.

Μεταξύ άλλων, με άριστα το 5 η ΚτΠ βαθμολογήθηκε με 3,79 για τη τήρηση των προθεσμιών στη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων της, με 3,97 για το χρόνο ανταπόκρισης των στελεχών της στην επίλυση τυχόν προβλημάτων ή σε αιτήματα και με 3,95 για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ακόμη, η συνεργασία με τα στελέχη της ΚτΠ αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 89,7% και η ενημέρωση που παρέχει στους φορείς για τα έργα, κρίνεται ικανοποιητική κατά 73,6%.

Χθες στο μεταξύ η ΚτΠ δημοσίευσε την προκήρυξη του υποέργου 2: «Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο προϋπολογισμός του είναι 26,858 εκατ., συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης.