Skip to main content

Η «καυτή» τροπολογία και τα… πρωτοχρονιάτικα νομοσχέδια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων»

Με δύο κομβικά νομοσχέδια θα κάνει… ποδαρικό την νέα χρόνια η κυβέρνηση, που στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θέλει να στείλει σήμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική χαλάρωση. Όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Τη νέα χρονιά θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και το μέτρο θα ισχύσει στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Στην ομιλία του κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων», εστίασε στη μάχη με μακροχρόνιες παθογένειες και αναφέρθηκε σε «φιλόδοξους στόχους που θα γίνουν πραγματικότητα». Από την κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν σήμα πως θα προχωρήσουν μια σειρά αλλαγές σε κομβικούς τομείς, ενώ παράλληλα δίνουν έμφαση σε μια ατζέντα οικονομίας.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ένα μέτρο έκπληξη: την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ.  Χαρακτήρισε δε κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της επόμενης τετραετίας την «σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών», επισημαίνοντας πως μέχρι το 2027 θα υλοποιηθεί  η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως θα συνεχιστεί η στήριξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα στο μήνα εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατομμύρια στους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Κομματική πειθαρχία στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης

Αύριο θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης με την οποία διαφωνεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανέμεναν μια τέτοια αντίδραση στο θέμα της τροπολογίας και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική.

«Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό δεν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς ήθελε να εστιάσει στην επόμενη ημέρα και στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας.

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο στα κοινοβουλευτικά… πηγαδάκια πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να παρακολουθήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το γραφείο του στη Βουλή και μπήκε στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει και στη συνέχεια αποχώρησε. Είναι προφανές ότι η σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες, ενώ ενδιαφέρον έχει το πως θα πορευθούν και βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί εδώ πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατέστησε σαφές πως είναι αυτονόητο πως υπάρχει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν αφορά ωστόσο τον Αντώνη Σαμάρα, που είναι πρώην πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε σωστές τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Σαμαράς και σημείωσε πως «αν έβγαινε η κυβέρνηση και έλεγε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξαιρείται της κομματικής πειθαρχίας δεν θα το ψήφιζα. Αλλά προφανώς επειδή είναι αυτονόητο πως υπάρχει θα το στηρίξω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους πλην Σαμαρά στη Ν.Δ.