Skip to main content

Μάχη προϋπολογισμού με διασταυρούμενα πυρά για μεταναστευτικό και ισότητα στον γάμο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ψηφίζεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία ο προϋπολογισμός - Ωστόσο η αντιπαράθεση επικεντρώνεται σε μεταναστευτικό και γάμο ομοφύλων

Με την κυβέρνηση να δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις και εσωκομματική κριτική για τη νομιμοποίηση μεταναστών («τροπολογία Καιρίδη») αλλά και για τον χρονισμό και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ισότητας στο γάμο κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών απόψε στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο των τριγμών που έχει προκαλέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η τροπολογία Καιρίδη αλλά και η παλαιότερη προαναγγελία για την αναγνώριση δικαιώματος γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα, η εσωκομματική αντιπαράθεση για την τροπολογία Καιρίδη φαίνεται να μην έχει τέλος καθώς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητεί την απόσυρσή της, παρέπεμψαν χθες σε πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όπου διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν σκόπευε να προχωρήσει σε νομιμοποίηση μεταναστών. Στον αντίποδα η Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε αναφανδόν την επίμαχη τροπολογία από το βήμα της Ολομέλειας. 

Τι απαντά το Μαξίμου στην κριτική Σαμαρά για την τροπολογία Καιρίδη

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται βολές από όλες τις πτέρυγες για τους χειρισμούς της στα συγκεκριμένα θέματα. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία αλλά καταλόγισε στη ΝΔ παρελκυστική πολιτική τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και στην προαναγγελθείσα πρωτοβουλία της για την ισότητα στο γάμο η οποία, όμως, φαίνεται να αναβάλλεται εξαιτίας αντιδράσεων γαλάζιων στελεχών αλλά και της Εκκλησίας.

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη για γάμο ομοφύλων

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στηλίτευσε τη στάση του πρωθυπουργού για την αναβολή της ρύθμισης που θα καθιερώνει ισότητα στο γάμο. «Πραγματικά αισθάνομαι ότι είναι ντροπή από έναν πρωθυπουργό που έχει μάλιστα σπουδάσει στο εξωτερικό και έχει πολλά ερεθίσματα από άλλες κοινωνίες και χώρες, να εκμεταλλεύεται αυτό το ζήτημα μικροπολιτικά. Γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος γιατί δεν θέλει να το φέρει προς ψήφιση πριν από τις ευρωεκλογές και δείχνει μία έλλειψη ενσυναίσθησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: ««αν πιστεύεις στη ισότητα δεν σκέφτεσαι κύριε πρωθυπουργέ να το φέρεις μετά τις ευρωεκλογές. Το κάνεις χθες. Αν δεν θέλει να το κάνει αυτός, ας το φέρουμε εμείς προς ψήφιση».

Πυρά από ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για ανικανότητα στο θέμα της έλλειψης εργατών γης

Κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης που αναδείχθηκε με την τροπολογία Καιρίδη άσκησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Μανόλης Χνάρης. «Η επιτελική ανικανότητα συνεχίζεται και με τους εργάτες γης με μεγάλη καθυστέρηση και αφού αφήσατε να διογκωθεί το πρόβλημα καταθέσατε σχετική τροπολογία για το φλέγον ζήτημα με μερική απλοποίηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, στα προξενεία μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση της διαδικασίας» σημείωσε.

Η κριτική της Ελληνικής Λύσης

Πυρά στην κυβέρνηση για την τροπολογία Καιρίδη αλλά από εντελώς διαφορετική αφετηρία εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος μίλησε για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» της ΝΔ στο μεταναστευτικό. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται το Υπουργείο της λαθρομεταναστευτικής πολιτικής» ανέφερε. «Ο κ. Καιρίδης ακολουθεί τη λογική Μητσοτάκη. Σας έκανε ΝΔ, Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, σε λίγο θα μεταμορφωθείτε σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.