Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Ελήφθησαν υπόψη οι ελληνικοί προβληματισμοί για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο – Σε καλή πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, την υπόθεση Μπελέρη και τη Λωρίδα της Γάζας

Την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη οι προβληματισμοί της Αθήνας σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήθηκε την Πέμπτη η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έχει να κάνει με το βέτο της Ουγγαρίας.

Όπως είπε, στην τελική πρόταση περιλαμβάνονται σημαντικά αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό, ένα αυξημένο κονδύλιο για τις φυσικές καταστροφές και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου για το ζήτημα.

«Αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε καλή πορεία»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Όπως είπε, υπήρξε απλά μία αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν που είναι γνωστή και απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, επανέλαβε ότι ήταν ένα βήμα στην οικοδόμηση καλών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών «είναι ένα σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευθούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «είναι σε καλή πορεία που θα επιτρέψει να συζητήσουμε το δύσκολο ζήτημα, το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Ζήτημα κράτους δικαίου, όχι διμερής διαφορά η υπόθεση Μπελέρη»

Ως προς την υπόθεση του Φρ. Μπελέρη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, όπως τόνισε, η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες και κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά, μεταξύ άλλων και στο κράτος δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η υπόθεση του Φρ. Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι διμερής διαφορά. Όπως τόνισε, «προσβλέπουμε στο να βρούμε έναν τρόπο να επιλυθεί το ζήτημα, ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας».

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη «να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα σε ένα κρίσιμο ζήτημα – τον σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων».

Ακρίβεια και πληθωρισμός

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ακρίβεια είναι ζήτημα προτεραιότητας και τόνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει εδώ. Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης στα ελληνικά νοικοκυριά τον Δεκέμβριο, ενώ τόνισε πως η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους:

  1. Έλεγχοι και παρεμβάσεις στην αγορά.
  2. Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

«Χρειαζόμασταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις» για την οπαδική βία

Για το ζήτημα της οπαδικής βίας, είπε ότι «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις» και τόνισε ότι «χρειαζόμασταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις».

Όπως σημείωσε, «τα μέτρα που είχαμε ήδη πάρει προφανώς δεν ήταν αρκετά», ενώ επεσήμανε πως «η ορθότητα των μέτρων μας θα κριθεί στην πορεία». «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη» επεσήμανε.

«Δεν έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή»

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, είπε ότι «η θέση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, όμως πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Τόνισε επίσης ότι «διαχωρίζουμε τη Χαμάς -η οποία πρέπει να εξουδετερωθεί στο πεδίο- από την Παλαιστινιακή Αρχή, όμως εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις μεγάλες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας». Επανέλαβε, εξάλλου ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

Ερωτηθείς αν δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο η λύση που βρέθηκε με την απουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τη στιγμή της έγκρισης της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, και κατά πόσο η λύση αυτή είναι βήμα για κατάργηση του βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι τη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη, η Ουγγαρία δεν πρόβαλε βέτο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν βλέπει αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικου Πλαισίου», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Ε.Ε.: Ο Όρμπαν συνδέει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία με τα κονδύλια για την Ουγγαρία

ΕΕ: Το «κόλπο» με τον Όρμπαν – Πώς «στήθηκε» η ομοφωνία για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας