Skip to main content

Κουτσούμπας: Κυνηγάτε και πάλι τη «μαρίδα» – Το πιο σύντομο ανέκδοτο η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Δικαίως το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει οργή και αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις»

«Χωρίς περιστροφές, δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση», τόνισε στη Βουλή, στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αιτιολόγησε πως «τα περί δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης” που αναμασούν ως καραμέλα, πολλές μέρες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους επαγγελματίες. Γιατί το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε – λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε – αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του», ανέφερε.

«Η δήθεν “φορολογική δικαιοσύνη” που επικαλείστε είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο», υποστήριξε. «Κυνηγάτε και πάλι τη “μαρίδα” και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο συγκεντρώνουν τον πλούτο που παράγεται σε αυτή τη χώρα. Κυνηγάτε αυτούς που παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι αυτούς που περνάνε ζωή χαρισάμενη. Όσο και να προσπαθείτε, αυτό δεν μπορείτε να το κρύψετε», είπε και συνέχισε:

«Για να δικαιολογήσετε αυτή τη νέα επίθεση, θέτετε ξανά και ξανά το εξής πονηρό ερώτημα: “Πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό;”. Φαίνεται να έχει κολλήσει η βελόνα σας σ’ αυτό.

Η απάντηση βρίσκεται στη δική σας πολιτική, η οποία, ως συνέχεια των προηγούμενων, έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και μισθωτούς, να ζουν με τα εντελώς ελάχιστα».

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, τα πραγματικά ερωτήματα για τη φορολογία είναι άλλα: «Τι φορολογία πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά και τι ο λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες, τις πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα; Τι πληρώνουν οι ανώνυμες εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και τι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;

Επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ότι ο λαός – δηλαδή οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, η μικρομεσαία αγροτιά – συνεχίζουν να πληρώνουν το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων. Και μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους. Καταρχάς, με τους έμμεσους φόρους οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 60% των φορολογικών εσόδων. Και πάλι δεν σας φτάνουν και θέλετε και παραπάνω.

Απ’ την άλλη, κρύβετε επιμελώς ότι το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει ελάχιστα. Μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων και αυτά με το στανιό…», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως η πρόταση νόμου που το κόμμα κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, θέτει πλαίσιο προστασίας για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. «Εξασφαλίζει καταρχήν το αυτονόητο: την επανένταξη των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Κατοχυρώνει ως φορολογητέα ύλη αποκλειστικά τα κέρδη μιας μικρής επιχείρησης, μέσω του βιβλίου εσόδων εξόδων και καταργεί κάθε τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Επίσης, μια σειρά χαράτσια και κεφαλικούς φόρους, όπως το τέλος επιτηδεύματος.

Διαγράφει μια σειρά χρέη που τόσο άδικα φορτώσατε εσείς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους επαγγελματίες, είτε με τα μνημόνια, είτε με τα lockdown κοκ. Αυτά λοιπόν, τα μέτρα είναι τα στοιχειώδη για να υπάρξει έστω και ένα ίχνος φορολογικής δικαιοσύνης. Αλλά τα αρνείστε», είπε.

«Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, σε αυτούς που βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της επίθεσής σας.

Έφτασε η ώρα να αμφισβητήσουν αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την προωθούν. Ο δρόμος της αντίστασης, της οργάνωσης της πάλης, του αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος είναι πλέον μονόδρομος. Σε αυτόν τον δρόμο του αγώνα, μπορούν να συναντηθούν και με τις υπόλοιπες εργατικές λαϊκές δυνάμεις που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Κι εκεί μπροστά βρίσκεται το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ελπίδας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.