Skip to main content

Ρίσι Σούνακ: Επιμένει στην πολιτική απρέπεια – «Στόχος του Κ. Μητσοτάκη να τραβήξει την προσοχή»

Ο επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να "ταπεινώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό"

Αμετανόητος ο Βρετανός  πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κλιμακώνει  τη διπλωματική κρίση με την Ελλάδα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να «τραβήξει την προσοχή».

Υπερασπιζόμενος την προσβλητική για την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό ενέργειά του, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: “Ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον ο εντυπωσιασμός και η αναμόχλευση ζητημάτων του παρελθόντος”.

Μαξίμου σε Σούνακ: «Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε»

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιμείνει δημοσίως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, κάτι που οι κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

“Πάντα επιζητάμε τις συζητήσεις για σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Έγινε σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά να γίνει επίδειξη δύναμης και να επανέλθουν στο προσκήνιο θέματα του παρελθόντος. Είχαν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα των Γλυπτών και στη συνέχεια αθετήθηκαν. Αποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», είπε συγκεκριμένα ο Σούνακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερμ, στην Βουλή.

Κ. Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ – Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Λονδίνο για μπαράζ συναντήσεων, με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να είναι ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα στην εκπομπή του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg» είχε επισημάνει πως «θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα  αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Έθεσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό ερώτημα  «που μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».

«Μικροπολιτική»

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο – κατηγόρησε τον Σούνακ ότι προσπάθησε να “ταπεινώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό”. Ο ηγέτης των Εργατικών κατηγόρησε τον ηγέτη των Τόρις για “μικροπολιτική”

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα των Εργατικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες διαφορά. Επομένως η απόφαση του κ. Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, που τηρεί θεωρητικά μια διαλλακτικότερη στάση όσον αφορά τα γλυπτά, με σκοπό να συσπειρώσει το κόμμα του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Στάρμερ ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών το επόμενο έτος δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

naftemporiki.gr