Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα είναι ευάλωτη σε όλες τις κρίσεις, να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο στη λέξη ανθεκτικότητα

Φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Όχι σε συναίνεση Πόντιου Πιλάτου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Η χώρα είναι ευάλωτη σε όλες τις κρίσεις και όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο στη λέξη ανθεκτικότητα χωρίς λαϊκισμούς».

«Πώς επενδύσατε εσείς στην ανθεκτικότητα; Δεν δώσατε μία απάντηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Ο κ. Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μόλις πάμε να συζητήσουμε επί της ουσίας, μιλάτε για συνωμοσιολογία», ενώ υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι εθνικό, δεν αφορά μόνο μία κυβέρνηση, ούτε μόνο μία γενιά».

«Η πράσινη μετάβαση είναι και κουλτούρα, είναι και παιδεία»

Υπογράμμισε, δε, ότι «πρέπει να προετοιμαστεί και ο ίδιος ο λαός», επισημαίνοντας ότι «η πράσινη μετάβαση είναι και κουλτούρα, είναι και παιδεία, είναι και καθημερινή συμπεριφορά».

Ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε «με ποια κριτήρια και ποιες προτεραιότητες θα γίνουν τα νέα έργα ώστε να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ακραίες συνθήκες;», ενώ τόνισε: «Λίγα λόγια και πολλή δουλειά, το φαινόμενο είναι δύσκολο, είμαστε εδώ για να δώσουμε τις προτάσεις μας». «Συναίνεση με προοπτική, όχι συναίνεση Πόντιου Πιλάτου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ενιαίας διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία. Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι περιγράφει ως μεταρρύθμιση «το να γκρεμίσουμε ένα μπουζουξίδικο στην κοίτη του Πηνειού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η task force που προτείνει για τη Θεσσαλία δεν έχει σχέση με το επιτελικό κράτος της Ν.Δ., το οποίο, όπως είπε, είναι πελατειακό και δεν είναι ανθεκτικό. «Η ζημιά που έγινε το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα ενός επιτελικού κράτους διαλυμένου» σημείωσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις.

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η χώρα εξάγει τεχνολογία πρόληψης. Υλικό παρακολούθησης εξάγετε σε τρίτες χώρες. Περιμένουμε τη δικαιοσύνη» σημείωσε, κάνοντας αναφορά στις υποκλοπές.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το πόρισμα των Ολλανδών αναφέρει ότι η Θεσσαλία ήταν απροετοίμαστη. «Δεν υπάρχει κουμπί να σταματάς τα φυσικά φαινόμενα, υπάρχει προετοιμασία για τις επιπτώσεις» πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ.

«Γιατί παραπέμπεται η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο;»

Κάλεσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τους πλημμυρικούς χάρτες. «Έπρεπε τους ακατάλληλους –όπως τους χαρακτηρίσατε- χάρτες που παραλάβατε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να τους έχετε επικαιροποιήσει, πέντε χρόνια είστε κυβέρνηση» σημείωσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για κρυφή ατζέντα σε ό,τι αφορά τη φορολογία. Είπε επίσης ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή από τα υψηλά στρώματα και επανέλαβε: «Γιατί δεν διασυνδέονται οι μηχανές με τα POS;». «Είμαστε υπέρ του να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή με σύγχρονο τρόπο και μέσα. Δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι αλλά εσείς είστε ευχάριστος με τους έχοντες του 41%» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς δείχνει ότι μετακινείται προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η νόμιμη άμυνα του Ισραήλ κινείται πέρα από τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε ότι «είπατε πως πρέπει να πάρουμε το Όσκαρ ασχετοσύνης όταν μιλήσαμε για αναθεώρηση του Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά κάνατε αναθεώρηση». «Μπορούσε να γίνει αναθεώρηση αλλά οι προτεραιότητές σας ήταν άλλες» τόνισε.

Ν. Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες για την επίλυση προβλημάτων έχουν κόμμα, χρώμα και ονοματεπώνυμο

Κ. Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 3,3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης – Διπλασιάζονται τα κονδύλια κρατικής αρωγής