Skip to main content

Μπρα ντε φερ αρχηγών στη Βουλή για τον κομματισμό στο Δημόσιο

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Το νομοσχέδιο για τις διοικήσεις στο Δημόσιο συγκεντρώνει πυρά από όλες τις κατευθύνσεις

Τα ξίφη τους στη Βουλή για το διαχρονικό πρόβλημα της τοποθέτησης «φίλων» και «αρεστών» στις διοικήσεις του Δημοσίου διασταυρώνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί με τον εξωκοινοβουλευτικό Στέφανο Κασσελάκη να έχει καλέσει ήδη την κυβέρνηση να δώσει στο ΑΣΕΠ τα κλειδιά της επιλογής των διοικήσεων στο Δημόσιο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέτει προωθημένες προτάσεις για την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτελεί η έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο συγκεντρώνει τα πυρά όλων των πτερύγων.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κομματισμού με τεστ δεξιοτήτων και προβλέψεις περί συνάφειας των τίτλων σπουδών με τη θέση αλλά σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της καταλογίζουν ότι στην ουσία προωθεί ελεγχόμενες διαδικασίες οι οποίες αδικούν ακόμη και κατόχους διδακτορικών τίτλων σπουδών προς όφελος «γαλάζιων» υποψηφίων.

Κεραμέως: Θα βελτιώνουμε το νομοσχέδιο μέχρι την τελευταία στιγμή

Στην τελική τοποθέτηση της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η Νίκη Κεραμέως δεσμεύθηκε για αξιοκρατικές επιλογές και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε επίμαχα ζητήματα ακόμη και την τελευταία στιγμή. «Πρέπει τα κόμματα να τεθούν προ των ευθυνών τους και να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί αντιδρούν σε ένα τεστ δεξιοτήτων, γιατί αντιδρούν στην αυξημένη απαίτηση για συνάφεια της εργασιακής εμπειρίας και του πτυχίου με την προκηρυσσόμενη θέση» επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Κασσελάκης: Να περάσουν όλες οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ

Στον αντίποδα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να παραχωρήσει στο ΑΣΕΠ την αρμοδιότητα για την επιλογή Διοικήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα των κομματισμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα αυτονόητα: Όλες οι διαδικασίες επιλογής των Διοικήσεων του Δημοσίου να περάσουν στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή να επιλέξει τους πραγματικά κατάλληλους για κάθε θέση. Αυτό σημαίνει για εμάς αριστεία» είπε.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του σχολίασε ότι «αν είχαμε αξιοκρατική τοποθέτηση διοικήσεων στην ΕΡΓΟΣΕ και στον ΟΣΕ, ίσως κάποιος να έβαζε φρένο στην ανευθυνότητα του Υπουργού, που διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι όλα έβαιναν καλώς στον σιδηρόδρομο».

Ανδρουλάκης: Ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για διοικητές Νοσοκομείων και Οργανισμών

Το παρών στη μάχη της Βουλή θα δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το κόμμα του οποίου δήλωσε επιφύλαξη επί του νομοσχεδίου με τον ειδικό αγορητή Παναγιώτη Δουδωνή να καταλογίζει στην κυρία Κεραμέως ότι με τις ρυθμίσεις εισάγει στην ουσία, «ένα φίλτρο διαλογής νεοδημοκρατών για τη δημόσια διοίκηση». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για κομματικές επιλογές υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες έδειξε δείγματα «κομματικής» γραφής τοποθετώντας «γαλάζιες διοικήσεις» τόσο στο Πράσινο Ταμείο με τον πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιάννη Ανδρουλάκη όσο και στην ΕΥΔΑΠ με τον πρώην Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργο Στεργίου. Μάλιστα, αναμένεται να ρίξει και το γάντι στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι πράγματι επιθυμεί τον αποκομματισμό καταθέτοντας πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού επιλογής διοικητών σε Νοσοκομεία και Οργανισμούς που θα έχουν πενταετή θητεία και θα υπερβαίνουν τον κομματικό κύκλο.

ΚΚΕ: Αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για τους «αρεστούς»

Επικρίσεις στην κυβέρνηση αναμένονται και από την πλευρά του ΚΚΕ. Τον τόνο έδωσε ήδη ο βουλευτής Βασίλειος Μεταξάς ο οποίος επέρριψε στην κυρία Κεραμέως προσπάθεια εξυπηρέτησης αρεστών και ημετέρων. «Έχετε κρατήσει όλα τα παράθυρα ανοιχτά και εσείς ώστε να μπορεί να υπάρξει παρέμβαση σε κάθε στάδιο για να προωθούνται στην επόμενη φάση οι αρεστοί υποψήφιοι» είπε στη Βουλή και συμπλήρωσε: «προσπαθείτε και εσείς, όπως τόσοι και τόσοι πριν από εσάς, να βρείτε ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τοποθέτηση, από τη μία, ανθρώπων με τέτοιες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να προωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά την πολιτική του κεφαλαίου και, από την άλλη, των  δικών σας παιδιών».