Skip to main content

Το πακέτο μέτρων στήριξης και οι αστάθμητοι παράγοντες

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η κυβέρνηση διατηρεί δημοσιονομικές «εφεδρείες» για να επιστρατεύσει εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο

Με την ακρίβεια να αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών η κυβέρνηση διατηρεί δημοσιονομικές «εφεδρείες» για να επιστρατεύσει εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Το επόμενο διάστημα θα μπουν σε εφαρμογή μέτρα δύο ταχυτήτων: μόνιμες παρεμβάσεις που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και παρεμβάσεις εστιασμένες στα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις ευρύτερες εξελίξεις, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Πρώτον δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Δεύτερο μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η ευρωπαϊκή συζήτηση  για το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και χαράσσουν ένα σχέδιο δράσης, εστιασμένο σε παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο αλλά και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο πεδίο των τιμών. «Η κυβέρνηση  προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες απέναντι και στις συνέπειες της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και την ακρίβεια, λαμβάνοντας μέτρα που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η «μόνιμη μείωση τιμής» και εντατικούς ελέγχους για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, εικονικών εκπτώσεων και παραβάσεων που αφορούν στο μεικτό περιθώριο κέρδους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο  του σχεδίου ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Στο μεταξύ σε περίπτωση που από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ξεφύγουν τότε θα επανεξεταστεί άμεσα νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές.

Σειρά μόνιμων μέτρων στήριξης

Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε μια σειρά μόνιμων μέτρων στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή το 2024, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και  το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων  κατά 3.1% (σημείωση: μία εφάπαξ ενίσχυση θα δοθεί στο τέλος του έτους σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ). Μέσα στον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές από 20.000 έως 30.000 στα ταμεία (και από 6000 έως 10.000 ευρώ για αγρότες).

Την ίδια στιγμή εφόσον χρειαστεί θα εξεταστούν και πρόσθετα  μέτρα στήριξης που θα είναι εστιασμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Πάντως στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση δεν εξετάζει μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ, καθώς εκτιμά πως το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε άλλα κράτη που εφαρμόστηκε.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η στήριξη στους πολίτες, με ξεχωριστή μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους, θα συνεχιστεί με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των φορολογουμένων. Το μήνυμα άλλωστε που εκπέμπεται – είναι πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης.

«Καμπανάκι» από τις δημοσκοπήσεις για την ακρίβεια

H πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis το 39% απαντά πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ακολουθεί ανοδική πορεία, καθώς τον προηγούμενο μήνα ήταν 36%.

Επίσης σε έρευνα της GPO στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο  πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 55.5% απάντησε η ακρίβεια. Και ακολουθεί στη δεύτερη θέση – με 21.6% – η οικονομία.

Μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα στην οικονομία

Σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων στο πεδίο της οικονομίας – όπως η είδηση για την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα – εστιάζει η κυβέρνηση. Και αυτό που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με έμφαση να δίνεται το επόμενο διάστημα στην αύξηση των μισθών, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφoρικά με την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις  Βρυξέλλες – που βρέθηκε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για την μετανάστευση. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ» είπε. Μάλιστα  υπενθύμισε πως η χώρα μας δοκιμάστηκε φέτος το καλοκαίρι από τις φυσικές καταστροφές και είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστεί μία ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο ταμείο.