Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Νέο μήνυμα στην Αλβανία – «Ο Φρ. Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος»

Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίλυση του θέματος Μπελέρη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Νέο μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τίρανα, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε, «είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στο κράτος δικαίου»

Ωστόσο, έκανε λόγο για «δύσκολο δρόμο», ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ε.Ε. και την Ελλάδα, είναι σεβασμός στο κράτος δικαίου, που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία αλβανικής δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί, όμως θέλω να τονίσω με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας».

«Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Είπε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να ορκιστεί ο Φρ. Μπελέρης, προκειμένου να φύγει η σκιά που επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

«Θα επαναλάβω και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μας των δύο κρατών», ανέφερε.

Τόνισε, δε, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ καθαρή η θέση μας». «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στη διαδικασία της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρ. Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος» υπογράμμισε.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα στα Τίρανα με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

  • Βασίλης Κάγιος, Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια,
  • Βαγγέλης Ντούλες, Βουλευτής, Πρόεδρος ΚΕΑΔ,
  • Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος Ένωσης Βλάχων Αλβανίας,
  • Σίλβια Μπούρμπο, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομόνοιας και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χειμάρρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

naftemporiki.gr