Skip to main content

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού στοχεύουν τα κομματικά επιτελεία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Στη Νέα Δημοκρατία  μιλούν για επιβεβαίωση της πολιτικής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - Οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης

Σε … θέση μάχης είναι τα κόμματα, καθώς διεξάγεται δεύτερος γύρος σε έξι περιφέρειες αλλά και σε αρκετούς μεγάλους δήμους. Ο πρώτος γύρος την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε και πολιτικά μηνύματα, τα οποία «διαβάζουν» με προσοχή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Στη Νέα Δημοκρατία  μιλούν για επιβεβαίωση της πολιτικής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και επισημαίνουν πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Από την Πειραιώς εστιάζουν σήμερα στη μάχη που θα δοθεί σε έξι περιφέρειες και προβάλλουν το επιχείρημα πως πρέπει οι νέοι περιφερειάρχες να μπορούν να μιλήσουν την ίδια «γλώσσα» με την κεντρική διοίκηση  ώστε να ανταποκριθούν στα μεγάλα έργα που έχουν σχεδιαστεί. Παράλληλα βέβαια τα βλέμματα είναι στραμμένα και στους δύο μεγάλους δήμους, καθώς η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για την ανάγκη να εκλεγούν υποψήφιοι από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στηρίζουν στη Θεσσαλία το Δημήτρη Κουρέτα, που θα δώσει τη μάχη απέναντι στο «γαλάζιο» υποψήφιο Κώστα Αγοραστό.  Όσον αφορά στην επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου μιλούν για «ανανέωση» και για νέα πρόσωπα, με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να σημειώνει πως «η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ένα ζήτημα των τελευταίων δύο μηνών πρέπει να είναι ένα ζήτημα διαρκές».

Ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς όπως σημειώνεται το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία και «είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση». Όσον αφορά στις περιφέρειες από την Χαριλάου Τρικούπη «κοιτάνε»  στη Θεσσαλία, όπου όπως αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας δίνει σήμερα τη μάχη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης σε κρίσιμες αναμετρήσεις  σε επίπεδο δήμων: στην Αθήνα με τον Χάρη Δούκα και στη Θεσσαλονίκη με το Στέλιο Αγγελούδη. Να σημειωθεί πως ο Χάρης Δούκας συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κώστα Ζαχαριάδη – που ήταν υποψήφιος του  ΣΥΡΙΖΑ και δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο – ο οποίος ανακοίνωσε τη στήριξη του.

«Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας αναφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Από το ΚΚΕ τονίζεται πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέγραψε άνοδο και στις 13 περιφέρειες με συνολικό ποσοστό 10,03% δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%). Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στο δεύτερο γύρο για την εκλογή δημάρχων  της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Νίκαια-Ρέντη, Χαϊδάρι και Τύρναβο.

Οι «μάχες» στις περιφέρειες

Σε έξι περιφέρειες οι πολίτες πάνε εκ νέου στις κάλπες σήμερα. Ειδικότερα:

  • Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία (πήρε 42.3%) αναμετράται με τον Χριστόδουλο Τοψίδη (ποσοστό 35.34%).
  • Στα  Ιόνια νησιά πρώτος με ποσοστό 32.54% ήρθε την προηγούμενη Κυριακή ο Ιωάννης Τρεπεκλής (κατέβηκε ως ανεξάρτητος) και αντιμετωπίζει την Ρόδη Κράτσα που είχε πάρει  27.41% (και η οποία έχει την στήριξη της Ν.Δ).
  • Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής (έχει τη στήριξη της Ν.Δ) στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε  ποσοστό 39.98%  και αντιμετωπίζει  τον Κώστα Μουτζούρη (την προηγούμενη Κυριακή είχε  πάρει 33,81%)
  • Στη Δυτική Μακεδονία o Γιώργος Αμανατίδης πήρε στον πρώτο γύρο ποσοστό 35.54% και αντιμετωπίζει  τον  Γιώργο Κασαπίδη (ο οποίος έχει την γαλάζια στήριξη) που συγκέντρωσε ποσοστό  34.23%
  • Στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός που έχει την στήριξη της Ν.Δ. (ποσοστό 42.61% την προηγούμενη Κυριακή ) αναμετράται σήμερα με τον Πέτρο Τατούλη, που έχει εκλεγεί  στο παρελθόν δύο φορές περιφερειάρχης και κατέβηκε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού (πήρε ποσοστό  31.86% στον πρώτο γύρο)
  • Στη Θεσσαλία η μάχη δίνεται  μεταξύ του Κώστα Αγοραστού που έχει την γαλάζια στήριξη (ποσοστό 41.37% στο πρώτο γύρο) και του Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 34.11% την προηγούμενη Κυριακή).