Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Στη Μάλτα για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στην ατζέντα το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση- Ραντεβού με Μακρόν.

Στη Μάλτα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση με τους ηγέτες εννέα συνολικά κρατών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) να επιχειρούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης υπαγορεύουν ενίσχυση της συνεργασίας και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει, παροτρύνει την ΕΕ και εν γένει την Δύση για μια συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την διάθεση πολλαπλάσιων των σημερικών διαθέσιμων πόρων.

Σε αυτό το πνεύμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως  βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα συζητήσουν επίσης το μεταναστευτικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα σημειώσει εκ νέου σήμερα πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, ενώ θα εστιάσει στην ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής. Με την Αθήνα να δίνει επίσης έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για τις επιστροφές καθώς και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών.

Τετ α τετ με Μακρόν

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα αλλά και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.