Skip to main content

Τέσσερα μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα: Τα θέματα πρώτης γραμμής και το «στοίχημα» των αυτοδιοικητικών εκλογών

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χθες παρουσίασε τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών- Στόχος να σταλεί σήμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση.

«Γκάζι» θέλει να πατήσει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά από αλλαγές και να υλοποιηθεί αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό». Λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα παρουσίασε τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Στόχος είναι να μην χαθεί το momentum και να σταλεί σήμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, παρά τις διαδοχικές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα.

Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις που έκανε τις τελευταίες 48 ώρες είναι τέσσερα:

  1. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε  πως «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας» και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Το βάρος βέβαια σε αυτή την χρονική συγκυρία πέφτει στην στήριξη των περιοχών  που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και τις τελευταίες ημέρες.
  2. Θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Ένα μπαράζ νομοσχεδίων θα ψηφιστεί  το επόμενο διάστημα από τη Βουλή, με έμφαση να δίνεται σε αλλαγές στην υγειά (για παράδειγμα νομοσχέδιο  για την περίθαλψη ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια), στη δικαιοσύνη (με στόχο την ταχύτερη απονομή της) αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.
  3. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη το επόμενο διάστημα. Τονίζουν παράλληλα πως ήδη έχουν ψηφιστεί  συγκεκριμένες ρυθμίσεις που ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών (π.χ. έρχεται εφάπαξ ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ξεπαγώνουν το 2024 οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα) ενώ έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
  4. Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές δεν πρέπει να οδηγήσει σε φαινόμενα χαλάρωσης ή σε αλαζονικές συμπεριφορές. «Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Οφείλουμε να τους ακούμε, να τους μιλάμε, να τους εξηγούμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Από τη Νέα Δημοκρατία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου (και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 15 του μήνα) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί χθες τους βουλευτές να βάλουν πλάτη σε αυτή τη μάχη. «Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν. Είναι σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών» σημείωσε και προσέθεσε  πως «η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες».

Το «ραντεβού» με Μακρόν και η σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

Οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα αλλά και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός  με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9). Στη Σύνοδο θα συζητηθούν το μεταναστευτικό και η κλιματική  κρίση με τους ηγέτες εννέα συνολικά κρατών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) να επιχειρούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό. Υπενθυμίζεται ακόμα πως  βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα συζητήσουν επίσης το μεταναστευτικό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα σημειώσει εκ νέου σήμερα πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, ενώ θα εστιάσει στην ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής. Με την Αθήνα να δίνει επίσης έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για τις επιστροφές καθώς και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών.