Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων

«Είμαστε περήφανοι για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ»

«Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο του αναθεωρητισμού, την επικράτηση των μονομερών ενεργειών και την υποχώρηση της διαβουλευτικής Δημοκρατίας, το σύνθημα της υποψηφιότητας μας για τη Θέση μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 είναι τα τρία ‘Δ’: Δημοκρατία, Διάλογος, Διπλωματία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Στην κατάμεστη αίθουσα του αφιερωμένου στην προώθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και των διατλαντικών σχέσεων Κέντρου, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις προόδους που έχει σημειώσει η Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, εντάσσοντάς τις στο ρόλο που είναι σε θέση να διαδραματίσει για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα ένα ενεργό μέλος της ΕΕ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων», εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι μια χώρα που διαπνέεται από τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και ασκεί μία πολύτροπη εξωτερική πολιτική με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις αρχές και αξίες που εκφράζονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και αναγνωρίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της Διπλωματίας, αποτελώντας έτσι πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή, στην οποία εμφανίζονται πολλά και ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα.

Ελληνική εξωτερική πολιτική: Κύπρος, Τουρκία, Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε ως παραδείγματα της βασισμένης σε αρχές και αξίες ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τη στάση της Αθήνας σε σχέση με το Κυπριακό, την Τουρκία, και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Κυπριακό, το οποίο κατά τον κ. Γεραπετρίτη βρίσκεται «στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ελλάδας», ο στόχος «είναι μια ανεξάρτητη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, είναι η επανένωση του νησιού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε σε συντονισμό με τη Κύπρο για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα «της επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Θα ακολουθηθεί μία πορεία «βήμα προς βήμα»: Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι πρώτες συζητήσεις που θα αφορούν τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με τα ΜΟΕ, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστική συζήτηση επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα υπάρξει μόνον εφόσον παγιωθεί η περίοδος ηρεμίας και στην πράξη επιδειχθεί ειλικρινής διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας για απτά αποτελέσματα στους δύο άλλους τομείς, κατέστησε σαφές ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα και έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη στο Κίεβο. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Κιέβου.

Υποψηφιότητα για τη Θέση μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ

Η βαθιά δέσμευση της Ελλάδας στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια καταδεικνύεται και από την υποψηφιότητά της για τη Θέση μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες της υποψηφιότητάς μας στον ΟΗΕ περιλαμβάνουν την ειρηνική επίλυση διαφορών, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, την καταπολέμηση της συμμετοχής των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ

«Είμαστε περήφανοι για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους αυτών της ΕΕ (5,9% το 2022). Πλέον αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ τα ελληνικά ομόλογα ανακτούν την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση από τη διαρκή ανοδική της πορεία, η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην προώθηση της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, ειδικά στο πεδίο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στο σχεδιασμό ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και στην υιοθέτηση του συστήματος ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου, μέτρο που μείωσε δραματικά την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και επέτρεψε στην ΕΕ να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποτελεί επιπλέον ενεργειακό κόμβο και βασικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας χάρη στο διευρυμένο δίκτυο αγωγών και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων και τα εναλλακτικά μέσα εφοδιασμού, όπως τα τερματικά LNG.