Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Καταψηφίζουμε επί της αρχής το εργασιακό ν/σ – Εμπαιγμός με τις τριετίες

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

«Βαθιά συντηρητικές οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοινώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν το εργασιακό νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι όσα προβλέπει για το καθεστώς εργασίας θα καταργηθούν όταν η προοδευτική παράταξη αναλάβει τα ηνία της χώρας. «Αγωνιζόμαστε για νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα ανοίξει το δρόμο σε προοδευτική κυβέρνηση, η οποία είναι μονόδρομος για να αλλάξει η χώρα σελίδα», υπογράμμισε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Οι μάσκες πέφτουν ολοκληρωτικά»

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι βαθιά συντηρητικές και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη να ρυθμιστούν οι νέες μορφές εργασίας που προκύπτουν. «Οι μάσκες πέφτουν ολοκληρωτικά με το σημερινό νομοσχέδιο. Πλήρως ελαστική εργασία, κατάργηση υπερωριών, συνθήκες πλήρους ανασφάλειας για το μέλλον των εργαζομένων», είπε και τόνισε: «Δουλέψτε περισσότερες ώρες χωρίς περισσότερα δικαιώματα κι αμοιβές είναι το μήνυμα της ΝΔ».

Υποστήριξε ακόμη ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ευνοούν τις συμβάσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών ενώ την επέκρινε για «βαθιά υποκρισία» στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας όπου υποστήριξε πώς αλλάζει τον νόμο του κ. Χατζηδάκη, καθώς δεν απαγορεύει τη παράλληλη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη χωρίς παραπάνω αμοιβή.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις τριετίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης διαψεύδει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αφού προβλέπει το προσωρινό ξεπάγωμα μέχρι το 2027 και υπονόησε δηκτικά: «Γιατί μέχρι το 2027; Μήπως ταυτίζεται με τον εκλογικό κύκλο; Ντροπή, υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Αστεία τρικ, συνδυάζετε αυτό το μέτρο με την περίοδο διακυβέρνησής σας. Αφορά μόνο το 40% των εργαζομένων, με τους υπολοίπου τι θα γίνει;».

«Κοινοβουλευτική απρέπεια»

Κλιμακώνοντας την κριτική του πρόσθεσε ότι είναι κοινοβουλευτική απρέπεια να βάζει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τις τριετίες και τα μέτρα για Θεσσαλία για να εκβιάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης.  «Σαφής η θέση μας για τριετίες, διακριτή από τη Ν.Δ., καταθέσαμε τροπολογία. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε.

Η έντονη κριτική του κ. Ανδρουλάκη κατά τη κυβέρνησης αφορούσε και το επιτελικό κράτος, το οποίο, όπως είπε είναι σαθρό, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο επικαλούμενος την ανικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Επανέλαβε την πρότασή του για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής που θα αναλάβει Τask Force με ομάδες εργασίας την οποία θα ελέγχει η Βουλή.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν ακούει όσα προκλητικά εκστομίζει ο Ερντογάν»

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις προκλήσεις για Κύπρο κι ο κ. Μητσοτάκης για ώρες έκανε πως δεν τις άκουσε. Επισήμανε ότι στη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν ανέφερε πουθενά την λέξη Τουρκία, «λες και δεν έχει ονοματεπώνυμο η παράνομη εισβολή. Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει όσα προκλητικά εκστομίζει ο Ερντογάν. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε δεν ακούμε. Ήρεμα νερά και μια Τουρκία που προπαγανδίζει, δεν πάνε μαζί. Εκτός και αν θέλει ο Μητσοτάκης να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος είχε πει ότι η Κύπρος κείται μακράν», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ