Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Φωτιά στην αντιπαράθεση άναψε η αναφορά Κασσελάκη σε «κρατίδιο» στα κατεχόμενα

Φωτ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η επίμαχη αναφορά έγινε όταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε δημόσια τον πρωθυπουργό για τη μη αντίδραση στις προκλήσεις Ερντογάν

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής ο χαρακτηρισμός «κρατίδιο» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης για να περιγράψει την κατεχόμενη Κύπρο.

Η επίμαχη αναφορά του κ. Κασσελάκη έγινε χθες στο Αιγάλεω όταν ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε δημόσια τον πρωθυπουργό για μη αντίδραση στις προκλήσεις του Ερντογάν αναφορικά με την Κύπρο αλλά στη συνέχεια ο ίδιος χαρακτήρισε «δεύτερο μισό» και «δικό τους κρατίδιο» (σ.σ. των Τούρκων) τα κατεχόμενα της Κύπρου. Εκείνη τη στιγμή ένας παριστάμενος δημοσιογράφος «διόρθωσε» τον κ. Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας «ψευδοκράτος» τα κατεχόμενα, κάτι που επανέλαβε στη συνέχεια και ο κ. Κασσελάκης.

Η αντίδραση της Αχτσιόγλου

Αντιδρώντας η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να πάρει θέση για τα ελληνο-τουρκικά, χαρακτήρισε «καινοφανή άποψη» και «σοβαρότατο σφάλμα» τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» (δηλ. των Τούρκων)» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου και σχολίασε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής». «Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» είπε και συμπλήρωσε δηκτικά ότι «πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση». «Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική» πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου. Μάλιστα η υποψήφια για την προεδρία κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να ανακαλέσει τη δήλωσή του. «Φαντάζομαι ο κύριος Κασελακης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας» κατέληξε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιδρά…»

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που είχε με πολίτες στο Αιγάλεω ο κ. Κασσελάκης αντιπαρέβαλε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν με εκείνη που είχε τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Τούρκο πρόεδρο. «Μιλάει ο Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο και ο Κ.Μητσοτάκης δεν αντιδρά, όταν ο Ερντογάν, μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. Για να δείτε τη διαφορά των δύο πρωθυπουργών» είπε. «Και καθόμαστε εμείς και απολογούμαστε αν είμαστε “εθνική εξαίρεση”, όχι, δεν είμαστε. Είμαστε η πατριωτική Αριστερά και έτσι θα κυβερνήσουμε» συμπλήρωσε.

Βολές κατά Κασσελάκη και από την Κύπρο

Κριτική στον κ. Κασσελάκη για τη λέξη «δικό τους κρατίδιο» άσκησαν και πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων καθώς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, βολές στον κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και τέως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επί Νίκου Αναστασιάδη, Μιχάλης Σοφοκλέους με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση – απάντηση του Στ. Κασσελάκη

Tην απάντησή του για το γλωσσικό ολίσθημα με την αναφορά σε «κρατίδιο» έδωσε ο ίδιος ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης αναγνώρισε το λάθος του, τονίζοντας ότι δεν κρύβεται ποτέ.