Skip to main content

N. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση υπηρετεί τα «θέλω» των ισχυρών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ / EUROKINISSI

Τι είπε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τα ελληνοτουρκικά - Πώς σχολίασε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, αλλά και την οικονομική πολιτική της, όπως και την προσέγγισή της στα ελληνοτουρκικά, άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, σε συνέχεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως «η χώρα έχει ανάγκη μία κυβέρνηση να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να ζυγίζει το πολιτικό κόστος και τα “θέλω” των ισχυρών». «Η σημερινή κυβέρνηση έχει προτεραιότητα τα “θέλω” τ των ισχυρών» υπογράμμισε.

Το «φαραωνικό Αιγίς»

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τόνισε πως επενδύουμε πολλά στην αποκατάσταση, στην πυρόσβεση, αλλά ελάχιστα στην πρόληψη.  «Έχουμε ένα φαραωνικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ το Αιγίς. Και υπό τον φόβο να γίνει “Ιφιγένεια” ο σημερινός υπουργός, αποκαλύπτει ότι από τα 2 δισ. ευρώ έχουν αξιοποιήσει μόλις το 1%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καταλαβαίνω την ακρότητα του φαινομένου. Καταλαβαίνω ότι πρέπιε να έρθουν πολλά χρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι 2,2 δισ. σε κοινοτικούς πόρους, τα περισσότερα από τα οποία είναι παλιό και όχι φρέσκο χρήμα. Και ποιος θα το διαχειριστεί; Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Πρέπει να υπάρχει ενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων. Αλλά δεν μπορεί την τεράστια παραγωγική ανασύνταξη της Θεσσαλίας να τη διαχειριστεί ένα τέτοιος οργανισμός» συνέχισε και υπογράμμισε ότι χρειάζονται ειδικές task force, που θα λειτουργούν με διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα.

«Κανένα σενάριο διχοτόμησης της Κύπρου» – Χρειαζόμαστε νέο Ελσίνσκι

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ενόψει και της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα στη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως «ηρεμη συζήτηση με έναν Ερντογάν που μιλάει για διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση της ψευδοκράτους δεν νοείται. Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης, θέλουμε απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Θύμισε ότι πρόσφατα το ψευδοκράτος επιτέθηκε στους υπαλλήλους του ΟΗΕ, ενώ τόνισε πως η διαφορά που συζητάμε με την Τουρκία είναι μόνο μία: η οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών με βάση το διεθνές Δίκαιο. Επεσήμανε δε την ανάγκη για μία νέα αρχιτεκτονική των ευρω-τουρκικών σχέσεων, αφού όπως σχολίασε «όποιος πιστεύει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι εκτός πραγματικότητας».

«Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Ελσκίνσι» τόνισε.

Για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν περιφρονώ τίποτα, αλλά…

«Δεν περιφρονώ τίποτα. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν  όλα τον δρόμο τους» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για την εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε πως η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου η μισή από αυτή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται στη Θεσσαλία

Όπως έπεσε φως στην ιστορία της τηλεδιοίκησης στα Τέμπη, πρέπιει να πέσει φως και στην καταστροφή της Θεσσαλίας, σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε αυτό είναι αναγκαίο «για να μάθουμε από τα λάθη, αλλά και να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται».

Για πολύνεκρο δυστύχημα στη Λιβύη

«Θέλουμε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός της αποστολής να έρθουν στη Βουλή και να μας πουν κατά πόσο τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας για να μην φτάσουμε σε αυτή την τραγωδία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω, για αυτό τους καλούμε» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 5 θυμάτων.