Skip to main content

Ανασχηματισμός και αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιες ημερομηνίες «κυκλώνει» το Μαξίμου

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο σχεδιασμός αυτός έχει αλλάξει και το βάρος θα δοθεί σε ριζικές αλλαγές  στην πολιτική προστασία.

Να κοιτάξει την επόμενη ημέρα επιδιώκει η κυβέρνηση μετά από τις διαδοχικές κρίσεις και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς στόχος είναι να προχωρήσουν μια σειρά από θέματα πρώτης γραμμής. Η πρώτη ημερομηνία που κυκλώνουν στο Μαξίμου είναι η 16η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πριν από το πρωτοφανές χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία από το κυβερνών κόμμα σχεδίαζαν μια ομιλία εστιασμένη στην οικονομία αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο πλέον είναι εμφανές πως ο σχεδιασμός αυτός έχει αλλάξει και το βάρος θα δοθεί σε ριζικές αλλαγές  στην πολιτική προστασία.

Μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων ζητούν απάντηση και αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά  είναι πως θα γίνει ο απαιτούμενος απολογισμός. «Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση επικεντρώνονται στο διάστημα από της  20ης έως τις 22  Σεπτεμβρίου, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (είχε προηγηθεί το ραντεβού των δύο ηγετών τον Ιούλιο στο Βίλνιους).

Να σημειωθεί εδώ πως στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφωνήθηκε ο πολιτικός διάλογος να ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα μπει μπροστά και μια θετική ατζέντα (με θέματα όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος). Όσον αφορά στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.

Κανονικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Μια ακόμα κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να επισημανθεί εδώ πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση, ούτε πρόκειται να υπάρξει, αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε οπουδήποτε αλλού στη χώρα».

Όπως είπε εκδόθηκε μία απόφαση παράτασης ως προς τη Θεσσαλία της ανακήρυξης των συνδυασμών για ευνόητους λόγους μη λειτουργίας των δικαστηρίων για κάποιες μέρες αλλά αυτό  δεν επηρεάζει τη διενέργεια των εκλογών.

Τι ισχύει με τα σενάρια ανασχηματισμού

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έχει μεν ανοίξει αλλά οι αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι αρχικές εισηγήσεις ήταν για έναν «μίνι» ανασχηματισμό με στόχο να αντιμετωπιστούν … αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο πλέον υπάρχουν προτάσεις και για μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές σε περίπτωση που ο ανασχηματισμός πάει για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και μένει να φανεί ποια απόφαση τελικά θα «κλειδώσει».