Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει η εσωκομματική μάχη – Οι νέες ισορροπίες μετά την είσοδο Κασσελάκη στην κούρσα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι νέοι συσχετισμοί, τα θετικά σχόλια για την υποψηφιότητα Κασσελάκη και τα πρώτα εσωκομματικά «καρφιά»

Στους ρυθμούς του διαρκούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και της κάλπης για την ηγεσία του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις 15:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με αντικείμενο την επερχόμενη εκλογή νέου προέδρου και με φόντο τους νέους συσχετισμούς που δημιουργεί η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρεθηκε στα Χανιά, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι. Εκεί ο κ. Κασσελάκης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φίλους και υποστηρικτές του κόμματος, ανέλυσε τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά του μέλλοντος, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την πορεία της χώρας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη χαράσσουν την στρατηγική τους για να προσελκύσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη εν όψει των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» ήδη περισσότερα από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στηρίζουν την υποψηφιότητα του, η οποία έχει προκαλέσει θετικά, αλλά και επικριτικά σχόλια στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης μπορεί να μην παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση στα Χανιά λόγω υποχρεώσεων, έσπευσε όμως με ανάρτησή του να χαιρετίσει τη «μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη με μεγάλη συμμετοχή κόσμου» σημειώνοντας πως «το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας».

Μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξέφρασε ανοιχτά χθες την στήριξή του στον κ. Κασσελάκη, δήλωσε πως ο τελευταίος «μπορεί να πείσει τον κόσμο να έρθει ξανά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ». «Γνώρισα τον Στέφανο Κασσελάκη, περιοδεύσαμε μαζί, τοποθετήθηκα και είπα ότι κατά την γνώμη μου αυτή η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται να έχει η προοδευτική παράταξη στο μέλλον, είναι η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, ακριβώς γιατί έχει αυτή την επαγγελματική διαδρομή, αυτό το όραμα, αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας και ο ίδιος δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα. Θεωρώ ότι μπορεί να αποκαταστήσει την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας που έχει απωλέσει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ν. Φίλης: Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες και πολιτικούς που φυτεύονται από το Instagram

Η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας προσδοκίες για μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες. Από την άλλη, υπάρχει σκεπτικισμός για τα «προβληματικά σημεία» της υποψηφιότητας, καθώς ο κ. Κασσελάκης δεν διαθέτει κομματική και κυβερνητική εμπειρία και σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία δεν θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο Νίκος Φίλης δήλωσε πως το κόμμα δεν έχει ανάγκη από «Μεσσίες» και «πολιτικούς που φυτεύονται από το Instagram».

«Πρέπει να δούμε τις θέσεις. Έχουμε ανάγκη σήμερα από πολιτικούς που θα προκύπτουν από την κοινωνία, από τα κινήματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες. Δυστυχώς έχουμε διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο των πολιτικών του Instagram, των πολιτικών που ξαφνικά γίνονται γνωστοί από τα πάνω και δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία» ανέφερε για να προσθέσει με νόημα: «Άρα δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες αλλά από πολιτικούς που θα δίνουν λόγο στην κοινωνία και δεν θα φυτεύονται από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα».

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας συνεχίζουν να «οργώνουν» τη χώρα, πυκνώνοντας τις περιοδείες τους. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει σε λειτουργία την ιστοσελίδα vote.syriza.gr , στο πλαίσιο της καμπάνιας ενεργοποίησης των πολιτών σχετικά με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου.

naftemporiki.gr