Skip to main content

Πυρκαγιές: Σύσκεψη για Έβρο και Πάρνηθα υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Η αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 11 π.μ., υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα στον Έβρο και τη Ροδόπη.

Σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, ενώ στη Ροδόπη καταβάλλονται προσπάθειες να ανακοπεί το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, δημιουργώντας μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Φωτιές: Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο- Τα δύο σημεία του μετώπου

«Το δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί»

Την εκτίμηση ότι «δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς», εξέφρασε ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή» σημείωσε, μεταξύ άλλων.